bdf.brcko@gmail.com

Vlada Brčko Distrikta za 12 miliona kupuje dio “Bimeksa” i time pomaže optuženom, bliskom prijatelju Dodika, Draganu Čičiću?

Danak je platila i RS, jer je Dragan Čičić, inače blizak prijatelj predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, olakšao republičku kasu za 11 miliona maraka zbog navodih gubitaka njegovih firmi.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv kontroverznog srbijanskog biznismena Dragana Čičića, koji je 2005. godine privatizirao nekad perspektivnu Mesnu industriju “Bimeks”. Tužilaštvo ga tereti da je sačinjavanjem lažne poslovne dokumentacije oštetio firmu “Novi Bimeks” i omogućio korist preduzeću “Drvoplast” iz Kraljeva, čiji je vlasnik pribavio korist od 22 miliona maraka, prenosi portal “Brčko danas”.

Čičiću je stavljeno na teret da je od 2006. do 2015. godine zloupotrijebio ovlaštenja koje je imao kao direktor preduzeća “Novi Bimeks” d. d. Brčko, “Galames” d.o.o. Beograd, “Zmijanje Plast” d.o.o. Banja Luka, “Drvoplast” d.o.o. Petrinja, Republika Hrvatska i vlasnik PTR “Drvoplast” Kraljevo, Republika Srbija.

Firma je u stečaju, a imovina na prodaju. Vlada Brčko distrikta izrazila je interes da otkupi Farmu koja ima 30 hektara zemljišta čija vrijednost je procijenjena na 30 miliona maraka.

“Oni su izrazili interes da to kupe kako bi riješili problem groblja. Oni će imati i prioritet. Krajem februara će biti treći put objavljena licitacija sa 30 posto umanjenom cijenom”, rekao je stečajni upravnik Nebojša Matić.

Dragan Čičić je 2005. od Vlade Brčko distrikta i uz odobrenje tadašnjeg supervizora Suzan Džonson za 200 KM otkupio “Bimeks”, čija se vrijednost imovine procjenjivala na 60 miliona maraka. Ugovorom o kupoprodaji „Bimeksa“ Dragan Čičić se obavezao na ulaganja od 10 miliona u tri godine i 330 zaposlenih sa prosječnom platom od 720 maraka. Od te priče, koju je u ime Vlade potpisao Mirsad Đapo, u narednom periodu Brčko je dobilo samo agoniju radnika kojima nisu isplaćivane plaće.

“Ukupna potraživanja su oko 12 do 13 miliona maraka, a cjelokupna imovina ‘Novog Bimeksa’ je procijenjena na 60 miliona maraka. Ukoliko dio imovine bude prodat, prvo će biti namireni troškovi stečajnog postupka, a i dugovanja radnika su u redu prioriteta. Uskoro će biti i sastanak povjerilaca na kojem ćemo razmatrati cjelokupnu situaciju”, ističe Matić.

Dug prema radnicima je 1,7 miliona maraka. Danak je platila i RS, jer je Dragan Čičić, inače blizak prijatelj predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, olakšao republičku kasu za 11 miliona maraka zbog navodnih gubitaka njegovih firmi. Osokoljen tom presudom, pokrenuo je i sudski spor protiv Distrikta za naknadu izgubljene dobiti od 51 milion maraka, jer mu Vlada nije uklonila prugu iz posjeda. Spor je izgubio, kao i onaj protiv radnika.

Ukoliko Vlada Brčko distrikta izdvoji 12 miliona maraka kupovinom samo jednog dijela firme koju je prodala za 200 maraka, izmirit će skoro sva dugovanja onih koji su je uništili sumnjivim poslovanjem. U “Bimeksu” je nekada radilo 1.570 radnika.

 

Izvor: https://theworldnews.net

Izdvojeno