bdf.brcko@gmail.com

Zavod za planiranje i projektovanje narednog mjeseca počinje sa radom

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj u Brčkom, nakon godinu dana administrativno tehničkih priprema, do kraja mjeseca počeće sa operativnim djelovanjem.

S tim ciljem, juče i danas, u toku je testiranje i odabir prvih uposlenika. Riječ je o šefovima sektora kako bi isti mogli sudjelovati u daljem odabiru uposlenika.

„Kod prijema će se isključivo birati stručna lica sa adekvatnim znanjem i licencama. U svakom narodu sigurno ima inteligentnih i stručnih ljudi, pa stoga u Zavodu neće biti uposleni takozvani podobni“, rekao je direktor, Ismet Dedeić.

Inače, kada Zavod bude radio u punom kapacitetu, imaće oko četrdesetak uposlenih.

Nepostojanje Zavoda dovelo je do situacije da su u minulih dvadeset godina projektne kuće iz cijele BiH i regiona izrađivale planove, a da uopšte nisu došle u Brčko, pa su mnogi planovi bili neprimjenjivi.

„Svakako da u takvoj situaciji stanovnici Brčkog nisu bili konsultovani, pa čak ni upoznati sa promjenama, a iz svega proizlazi da smo novac potrošili na kvarenje izgleda grada. Upravo da se nebi dešavalo navedeno, Zavod je trebalo i mnogo ranije formirati“, kaže Dedeić.

Zavod će odmah krenuti u izradu planova o kojima se dugo pričalo, a zapostavljeni su.

„Prije svega, milslim na projekat plinifikacije odnosno gradskog grijanja, prečišćača otpadnih voda, zbrinjavanja čvrstog otpada. Pred nama je i izrada projekata infrastrukture, a tiču se elektro, kanalizacione i vodovodne mreže. Tim prije jer 40 posto stanovnika Distrikta i sada koriste septičke jame ili vodu iz sopstvenih bunara, jer im nije osigurana mogućnost spajanja na gradski sistem i to čim prije moramo mjenjati“, istakao je Ismet Dedeić.

Inače, kako je planirano, Zavod, čije su prostorije u krugu JP Luka, bi trebao započeti svoj rad već narednog mjeseca.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno