bdf.brcko@gmail.com

Nakon što je za 200 KM prodala Bimeks Vlada Distrikta izrazila interes da otkupi Bimeksovu Farmu???

Brčansko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kontroverznog srbijanskog biznismena Dragana Čičića koji je 2005. godine privatizirao nekad perspektivnu mesnu industriju Bimeks. Tužilaštvo ga tereti da je sačinjavanjem lažne poslovne dokumentacije oštetio firmu Novi Bimeks i omogućio korist korist preduzeću Drvoplast iz Kraljeva, čiji je vlasnik, pribavio korist od 22 miliona maraka.

Čičiću je stavljeno na teret da je od 2006. do 2015. godine zloupotrijebio ovlaštenja koje je imao kao direktor preduzeća Novi Bimeks d.d. Brčko, Galames d.o.o. Beograd, Zmijanje Plast d.o.o. Banja Luka, Drvoplast d.o.o. Petrinja, Republika Hrvatska i vlasnik PTR Drvoplast Kraljevo, Republika Srbija.

Firma je u stečaju, a imovina na prodaju. Vlada Brčko distrikta je izrazila interes da otkupi Farmu koja ima 30 hektara zemljišta čija vrijednost je procijenjena na 30 miliona maraka.

– Oni su izrazili interes da to kupe, kako bi riješili problem groblja. Oni će imati i prioritet. Krajem februara će biti treći put objavljena licitacija sa 30 posto umanjenom cijenom, rekao nam je stečajni upravnik Nebojša Matić.

Dragan Čičić je 2005. od Vlade Brčko distrikta i uz odobrenje tadašnjeg supervizora Suzan Džonson za 200 KM otkupio Bimeks čija se vrijednost imovine procjenjivala na 60 miliona maraka. Ugovorom o kupoprodaji „Bimeksa“ Dragan Čičić se obavezao na ulaganja od 10 miliona u tri godine i 330 zaposlenih s prosječnom platom od 720 maraka. Od te priče koju je u ime Vlade potpisao Mirsad Đapo u narednom periodu Brčko je dobilo samo agoniju radnika kojima nisu isplaćivane plaće.

– Ukupna potraživanja su oko 12 do 13 miliona maraka, a cjelokupna imovina Novog Bimeksa je procijenjena na 60 miliona maraka. Ukoliko dio imovine bude prodat prvo će biti namireni troškovi stečajnog postupka, a i dugovanja radnika su u redu prioriteta. Uskoro će biti i sastanak povjerilaca na kojem ćemo razmatrati cjelokupnu situaciju, rekao nam je Matić, izvještava Patria.

 

(Indikator.ba)

Izdvojeno