bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKO ZDRAVSTVO NA RESPIRATORU

Proteći će još mnogo vode Savom dok shvatimo šta je, i kako se sve provodi korupcija u našem sistemu. Iako je rasprostranjena i ima je skoro u svim sferama života, nekako je najuočljivija u zdravstvu a i položaj pacijenta, nerijetko je takav da je i očiglednu ne smije prijaviti.

Brčko distrikt napredan u svemu pa i u toj pošasti već godinama u JZU nema CT aparat kao ni magnetnu rezonancu. Pacijenti iz Distrikta upućuju se na dijagnostičke pretrage u privatne klinike za šta se godišnje iz budžeta Brčkog izdvajaju značajna sredstva.

Iako je Skupština Distrikta još 30. oktobra 2019. godine zadužila tadašnjeg šefa Odjeljenja za zdravstvo da se pomenuti dijagnostički aparati nabave, to se nije dogodilo ni do dana danas.

Brčansko zdravstvo više od šest godina pokušava da nabavi CT aparat i magnetnu rezonancu. Tender koji je ranije raspisan za nabavku CT-a zaustavljen je žalbom pred nadležnom komisijom za javne nabavke, dok je drugi postupak pokrenut nedavno po naredbi Kriznog štaba.

Novca ima, ali

Svojevremeno su predstavnici vlasti iz Skupštine i Vlade kritikovali spor rad administracije kao i djelatnika JZU koji su još 2017. godine sačinili tendersku dokumentaciju za nabavku CT aparata, ali ga je na kraju poništila Kancelarija za žalbe BiH. Naravno, sve to odigralo se na štetu osiguranika FZO Brčko distrikta BiH, ali i po sam budžet grada, za koju nikada niko nije, a po svemu sudeći i neće odgovarati.

Slika u čekaonici Bolnice

Neurolog zove vozni park. Moždani udar kod pacijenta zahtjeva hitnu dijagnostiku koju je nemoguće uraditi u Brčkom. Sa druge strane, vrlo ružan odgovor:

• Majka uglednog funkcionera je sanitetskim vozilom odvezena na banjsko liječenje i trenutno nema slobodnog vozila, te će pacijent da pričeka…

Plaćamo novcem ili glavom

Podsjećamo, prema Bolnici u Brčkom gravitira oko 100.000 pacijenata. Svi oni ukoliko trebaju pomenute pretrage odlaze u privatne ustanove ili susjedne gradove. Nekada te troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja, nekada oni sami. U neke džepove se sliva sav taj novac a javnost ćuti, funkcioneri osuđuju imaginarne likove i službe a pacijenti nekada umjesto novcem, plaćaju glavom.

 

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

IZVOR: OTISAK.BA

Izdvojeno