bdf.brcko@gmail.com

SBB odbacuhe stavove g. Kadrića da će poslije izbora praviti vlast bez SDA

Organizacije SBB Brčko distrikta BiH reaguje na iznesene stavove gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića u magazinu Stav.ba

Organizacija SBB-a Brčko distrikta odbacuje navode gospodina Kadrića iznesene u intervjuu datom magazinu Stav.ba gdje je istakao da je “SBB još ljetos dogovarao da će poslije izbora praviti vlast bez SDA iako su bili naši partneri u vlasti“.

Radi potrebe da javnost zna potpunu istinu dužni smo da istaknemo sledeće:
Tačno je da je SBB prije izbora razgovarao sa svim strankama oko mogućeg koaliranja nakon izbora, što je sasvim normalna praksa u političkom životu, a što su činile i sve ostale političke partije pa i SDA.

Tačno je da su još prošlog ljeta stranke SBB, Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija (SDP) i Narod i Pravda (NiP) postigle dogovor da će kao blok, ukoliko na izborima ostvare  nadpolovičan broj bošnjačkih poslaničkih mandata u Skupštini Brčko distrikta BiH, pristupiti formiranju vlasti.

Tačno je da su ove četiri stranke, odnosno blok koji one čine, na izborima dobile  8480 glasova, a da je SDA dobila 6133, dakle,  blok je dobio 38,40 % više glasova.

Ovi rezultati su posledica političke zrelosti birača koji su zaista ovim činom pokazali želju za promjenama, a Stranci Demokratske akcije u Brčko distriktu poslali jasnu poruku:  dosta je  nekompetentnih kadrova koji ne nude sistemska rješenja i odgovorne politike za izazove koji se nameću Bošnjacima, dosta je u vlasti zastupanja isključivo stranačkih i interesa pojedinaca.

Tačno je da je inicijator stvaranja ovog bloka bila upravo Stranka za BiH, a da je SDA bila i sa njima partner u vlasti u protekle četiri godine.

Tačno je da je Stranka za BiH svoju izbornu kampanju temeljila na stavovima da situacija u Brčko distriktu proteklih godina nije dobra i da građani zaslužuju promjene, a onda je sedam dana nakon izbora izdala svoje glasače i ponovo ušla pod okrilje SDA.
Tačno je da su učinjenim pogazili svoja obećanja koja su davali biračima u kampanji, da su ih prevarili i izmanipulisali isključivo zbog ličnih interesa nekolicine ljudi u rukovodstvu stranke.

Ostala je nepoznanica je li SDA u Brčko distriktu BiH za dobru cijenu ili ucjenu uspjela da nađe „preletačeviće“ koji su bez imalo morala i griže savjesti pogazili obećanja data biračima Bošnjacima u Brčko distriktu, ili su oni nakon izbora postali posljednja stvar o kojoj razmišljaju.

Tačno je gospodine Kadriću da su SBB, Stranka za BiH, SDP i Narod i Pravda prije izbora imali ideju, a nakon izbora i rezultat, da zajednički nastupe kao blok i formiraju vlast, ali je i tačno da je nakon izbora SDA ušla u koaliciju sa polovinom tog bloka.
Tačno je, nažalost, da smo i mi spoznali da kod nekih i obraz  ima cijenu.

 

Izvor: otisak.ba

Izdvojeno