bdf.brcko@gmail.com

Težak dan za brčansko zdravstvo zbog COVID-19

Na odjelima brčanske kovid bolnice jučer je primljeno čak 18 pacijenata s težim simptomima bolesti, od kojih je kod njih 11 potvrđeno prisustvo koronavirusa. To je Radio Brčko potvrdio direktor Dušan Stokić, kazavši da su pored toga zabilježena i dva smrtna slučaja, te da je jučerašnji dan bio jedan od težih dana. Tako da se prostorni kapaciteti, nakon trenda blagog pada, ponovno kreću od 80 do 100 hospitaliziranih pacijenata.

U brčanskoj kovid bolnici trenutno su smještena 74 pacijenata, od kojih je 60 pozitivno na COVID-19, dok je 14 suspektnih nepotvrđenih slučajeva na novi virus.

Stokić navodi da testova za potrebe bolnice ima dovoljno, te da nisu imali slučaj reinfekcije, već jedan slučaj tzv. reaktivacije bolesti (pogoršanje infekcije koja nije u potpunosti sanirana).

S obzirom na obiteljska okupljanja nakon blagdana, za očekivati je da će broj zaraženih koronavirusom rasti, stoga se građani još jednom pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera naloženih od Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno