bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo BiH saopštilo da se iznose neistina o predmetu “Rok Snežić i drugi” koji je ustupljen Tužilaštvu Distrikta

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se iznošenje neistina u pojedinim medijima o predmetu “Rok Snežić i drugi” protiv državljana Slovenije i BiH nastoji nanijeti šteta ovoj instituciji, te napominje da je taj predmet prije skoro godinu dana ustupljen Tužilaštvu Brčko distrikta.

U saopštenju se napominje da je ovaj predmet brčanskom tužilaštvu ustupljen 30. januara prošle godine.

“Zbog nedavne objave određenih dokumenata označenih oznakom tajnosti iz ovog predmeta, krajem prošle godine Tužilaštvo BiH je formiralo predmet u kojem će se izvršiti provjere”, dodaje se u saopštenju.

Pojedini mediji prenijeli su da je državljanin Slovenije Rok Snežić napustio BiH posljednjeg dana prošle godine, nakon što su ga službe bezbjednosti BiH označile kao prijetnju nacionalnoj i ekonomskoj bezbjednosti zemlje.

Mediji su naveli da je samovoljnim odlaskom Snežić izbjegao da ga deportuje Služba za poslove sa strancima BiH, koja je danas obaviještena da mu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH.

Dodaje se da je jedan od razloga zašto se našao pod sankcijama to što se javno zalagao i savjetovao slovenačke građane da otvaraju kompanije u Republici Srpskoj, kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Snežić se dovodi u vezu sa aferom o kontroverznom zajmu Slovenačkoj demokratskoj stranci Janeza Janše koji je ova stranka dobila preko Prijedorčanke Dijane Đudić.
Zbog sumnjivih transakcija, Mariborčanin je bio pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno