bdf.brcko@gmail.com

Ima li predložena Vlada kvalitet da predvodi reformske procese u Brčko Distriktu BiH?

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju Skupština Brčko Distrikta BiH bi trebala potvrditi imenovanja predloženih članova Vlade. Radi se o reformskoj Vladi koja će nositi teret realizacije veoma ambicioznog programa koji je obznanio javnosti gradonačelnik Kadrić, a još ranije najavio supervizor Scanlan. Ova Vlada je reprezentacija Brčkog pred kojom je veoma ozbiljan posao. Pogledajmo predloženi sastav Vlade i zapitajmo se da li je to moguće?

U prijedlogu gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA),  brčansku Vladu još predvode i dogradonačelnik Anto Domić (HDZ), te SNSD-eov Željko Antić kao glavi koordinator.

Tu su tri HDZ-eova šefa odjeljenja. Odjeljenje za privredu vodit će Pero Gudeljević, Evropske integracije Miroslav Geljić, a Izbjegla i raseljena lica Ljubica Ilić.

Dva su ministra iz SDA  i jedan iz Stranke za BiH. Edin Zaimović će voditi Odjeljenje za prostorno planiranje, a Sead Šadić Odjeljenje za Zdravstvo (oba iz SDA), dok su Stranci za BiH pripali Odjeljenje za stručne i administrativne, te Komunalne poslove, a šefovi su Nedim Hamzabegović i Majazudin Vehabović.

Pored njih, Vladu Distrikta činiti šef Odjeljenja za javne poslove Ratko Stjepanović (SDS), PDP-eov Zoran Bulatović, koji će voditi Odjeljenje za obrazovanje.

Bogdan Bratić, Odjeljenje za javnu bezbjednost i Tomo Obrenović, oba iz Ujedinjene Srpske.

Odjeljenje za poljoprivredu pripalo je SNSD-ovom Slaviši Čortumu.

Ako se malo bolje pogleda stručna sprema i radna biografija predloženih članova Vlade može se opravdano zaključiti da većina njih ne zna ni koje su nadležnosti odjeljenja koje će voditi u narednom periodu.

Bez obzira na dobronamjernu izjavu predsjednika Skupštine Milića da što „se tiče samih imena predloženih, smatram da svima treba dati šansu, te vjerujem da će članovi vlade, kao najkvalitetniji prijedlozi stranaka parlamentarne većine, opravdati ukazano im povjerenje“, nije ga zgoreg podsjetiti na ono narodnu da se „od g…… ne pravi pita.

A ako su ovo najkvalitetniji prijedlozi stranka, kakve li su tek stranke. Pa znamo, stranke su nama takve kakvo nam je obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura, kultura, privreda…

O.P.L.

 

Izdvojeno