bdf.brcko@gmail.com

Ambiciozan program rada gradonačelnika Kadrića

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić održao je godišnju konferenciju za medije na kojoj je sumirao rad na kraju kalendarske godine ali i najavio nove projekte i zakonska rješenja koji će biti prioritetni u radu nove Vlade.

– Formiranje nove Vlade

Gradonačelnik Kadrić je istakao je nakon održanih izbora, u Brčkom veoma brzo konstituisana vlast i najavio da će danas biti imenovana i nova Vlada.
„ Do kraja dana ćemo biti u prilici da budu imenovani svi članovi Vlade sa željom da do 15. januara proteknu rokovi za eventualno ulaganje veta kako bismo imali Vladu operativnu već do 20. januara, sa željom da što hitnije pristupimo usvajanju budžeta za 2021. godinu“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

– Godinu na izmaku obilježila pandemija virusa korona

On je, govoreći o godini koja je na izmaku, istakao da je pandemija virusa korona nešto sa čim smo se borili skoro cijele godine.
„ Deset mjeseci Vlada distrikta se suočava sa izazovom pandemije. Ono što mi kao lokalna zajednica možemo istaći je da smo bili veoma angažovani. Govoreći sa mjesta bivšeg predsjednika Skupštine itekako smo bili podrška Vladi. Među prvi smo donijeli Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica epidemije. Prema podacima Direkcije za finansije do sada se u Brčko distriktu po ovom osnovu iz budžetskih sredstava potrošilo 14.484.346 KM, i to za subvencije za pomoć privredi u cilju očuvanja radnih mjesta 8.416.981 KM, za nabavku medicinske opreme, testova, dezinfekcionih sredstava, zaštitne opreme i sl. i 5.519.484 KM, a uplatili smo avansnih sredstava za nabavku vakcina u iznosu od 547.881 KM“, rekao je gradonačelnik.
Gradonačelnik Kadrić je istakao da će, bez obzira na sve teškoće, Brčko distrikt završiti fiskalnu godinu bez minusa i imati dobru osnovu za narednu godinu i kreiranje budžeta koji će nastaviti ulagati u privredu i osnažiti sektor zdravstva.

– Pokrenuti veliki projekat rekonstrukcije Luke Brčko i saradnja sa SCO Grupacijom

„ Uz sve izazove u protekloj godini pokrenuli smo određene infrastrukturne projekte. Raspisan je tender za rekonstrukciju manipulativnog platoa u vrijednosti oko 2 000 000 KM u Luci Brčko i nastavljamo sa projektima koji se vežu za rekonstrukciju Luke“, istakao je gradonačelnik Kadrić. On je naveo i da se pristupilo angažmanu na realizaciji prvog dijela obaveza preuzetih iz Meomoranduma sa SCO Grupacijom. „ U ovom trenutku je u potupku procedura koja će omogućiti da se u bivšoj „MekGavern“ bazi omogući izgradnja slobodne ekonomske zone što je dobra pretpostavka za ozbiljniji privredni razvoj već početkom naredne godine i što će stvoriti uslove da se stvari u privrenom smislu pokrenu naprijed“, dodao je Kadrić

– Zakonska rješenja i realizovani projekti

Govoreći o zakonskim rješenjima koja su usvojena u 2020. godini gradonačelnik Kadrić je naveo kao vrlo značajne Zakon o radu Brčko distrikta BiH, Zakon o nacionalnim manjinama Brčko distrikta BiH, Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH i najavio hitno pristupanju usvajanju Zakona o izgarama na sreću Brčko distrikta BiH.
“Neophodno je oporezovati one igre koje nisu oporezovane. Zadnji put taj zakon je donesen 2004. godine i kroz ovaj vid ćemo obezbjediti dodatni prihod Distriktu. Nikad nismo doveli u pitanje isplatu socijalnih davanja bilo o kom vidu da se radi, od materinskog dodatka, dječijeg dodatka, socijalne pomoći, pomoći penzionerima, stipendija studentima, boračkim kategorijama i drugo. Namjera je da taj nivo podrške održimo i trebaju nam dodatni lokalni prihodi, a koji neće zadirati u džep srednje klase”, pojasnio je gradonačelnik.

Kadrić je podsjetio da je prethodna Vlada u protekloj godini usvojila i Registar zaposlenih i imenovanih lica u Brčkom čime je građanima stavljeno na uvid kolika su primanja iz budžeta. “ Što se tiče dodatnog angažmana, JP “Putevi Brčko” su izvršili rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih cesta u vrijednosti od 2,6 miliona KM, izgradili smo obdanište na Ilićki, gradimo nekoliko sportskih dvorana na Brodu, Omerbegovači i Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Rekonstruisana su korita rijeke Brke i Blizne, a jutros smo donijeli odluku da JZU “Zdravstveni centar Brčko” nabavi dodatnih pet respiratora za potrebe pacijenata u Brčkom”, istakao jer brčanski gradonačelnik.

– Prioriteti nove Vlade

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić najavio je djelovanje nove Vlade u nekoliko pravaca. On je naveo da su ciljevi hitna izmjena određenog seta zakona, ozbiljna priprema i realizacija velikih infrastrukturnih projekata te administrativna potrška privatnim poslovnim inicijativama.

“ Čim Vlada bude u funkciji stavićemo na dnevni red i uputiti prema Skupštini već pomenut Zakon o igrama na sreću kao i Zakon o javnoj imovini, koji su pripremljeni. Važan je i Zakon o obnovljivim izvorima energije koji ima za cilj očuvanje životne sredine”, istakao je Kadrić.

Kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, naveo je da će učiniti sve da ubijedi koalicione partnere da se već u ovom budžetu obezbjedi 14 miliona KM za okončanje izgradnje Gradskog stadiona, za šta, kako je naveo, postoji sva neophodna dokumentacija.

“ Jako je važno da pristupimo izradi prostorno planske dokumentacije koja će omogućiti okončanje centralne pješačke zone, do Katoličke crkve. U pregovorima smo sa EBRD-om u Svjetskom bankom da radimo velike projekte koji su neophodni gradu, poput izgradnje Centra za upravljanje čvrstim otpadom za koji smo donijeli odluku u prošloj godini, da bude na lokaciji Kladja. Značajan je projekat Transportnog cjevovoda od Fabrike vode trasom obilaznice, kako bismo omogućili svim građanima da dođu do kvalitetne pitke vode. Pristupićemo i naporima da se rekonstruiše cjelokupna sekundarna vodovodna mreža u gradu i pokrene projekat izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. S tim u vezi ćemo vrlo brzo staviti u funkciju Jedinicu za implementaciju međunarodnih projekata u okviru Razvojno- garantnog fonda Brčko distrikta”, kazao je gradonačelnik.

On je istakao i značaj uređenja obale rijeke Save i usvajanja regulacionog plana Ficibajera kako bi se pristupilo implementaciji važnog projekta multifuncionalne gradske dvorane koja će podrazumijevati i zatvoreni bazen. Gradonačelnik je dodao da će nova Vlada biti angažovana i na restauraciji kulturno istorijskih objekata i objekata od ambijentalnog značaja u centralnoj gradskoj zoni i Srpskoj varoši.

“ Za realizaciju svih ovih projekata na kojima ćemo raditi u naredne četiri godine biće nam potreban posvećen rad, stabilna politička situacija i podrška javnosti. Naćićemo načina da se potrebe svih građana jednako tretiraju i da ravnomjerno ulažemo na prostoru cijelog Distrikta”, zaključio je Kadrić

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno