bdf.brcko@gmail.com

Cilj osigurati perspektivu mladima kroz otvaranje novih radnih mjesta i razvoj Distrikta

Jačanje privrede, borba protiv pandemije ali i korupcije, te nastavak realizacije ključnih infrastrukturnih projekata u Distriktu, samo je dio plana rada novog gradonačelnika Brčkog u naredne četiri godine.

„Ključno je pokrenuti privredu nakon ove pandemije, te osigurati nova radna mjesta, a to ću nastojati ostvariti izmjenama i prilagođavanjem postojećih zakonskih rješenja, jačanjem javno privatnog partnerstva, otvaranjem novih radnih mjesta kroz razvoj industrijskih zona, ali i realizaciju velikog privrednog projekta kakav je onaj Studen-Holdinga“, rekao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Stabilnost i jačanje fiskalnog sistema, povećavanje sopstvenih prihoda Distrikta takođe je jedan od važnih segmenata djelovanja.

„Neophodno je sagledavanje primjene Zakona o porezu na imovinu te uvođenje oporezivanja pokretne imovine, kao što su nova i luksuzna vozila, kao i drugih sličnih kategorija pokretne imovine, koje su u okruženju predmet oporezivanja“, naglasio je Kadrić. Vlada će raditi i na suzbijanju sive ekonomije kroz jačanje djelovanja Poreske uprave, ali svakako i kroz borbu protiv korupcije u čemu ima prioritet pokretanje djelovanja Kancelarije za prevenciju korupcije.

„Sve ovo mora pratiti i reorganizacija javne uprave, koja mora biti funkcionalnija te podići kvalitet i dinamiku pružanja usluga građanima“, istakao je Kadrić. Sve ovo je moguće postići ne samo kvalitetnim radom članova buduće Vlade već, i jedinstvenim djelovanjem kompletne parlamentarne većine u Distriktu, precizirao je novi gradonačelnik Brčkog.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno