bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKI FENOMEN „ESED KADRIĆ“

To što je veliki pobjednik na nedavnim lokalnim izborima Esed Kadrić u potonjem izboru za gradonačelnika Distrikta dobio podršku čak 30, od ukupno 31-og poslanika ili 96,6% u Skupštini Brčko distrikta, dakle od predstavnika svih političkih partija – pozicije i opozicije, triju konstitutivnih naroda te nacionalnih manjina – predstavlja svojevrstan brčanski pa i bosansko-hercegovački fenomen. Moglo bi se reči i znatno širi, izuzimajući samo autokratske režime i države u čijim parlamentima nema opozicije.

I ne samo gradonačelnik, nego ni bilo koji drugi zvaničnik, koga bira ili saglasnost za njegovo imenovanje daje Skupština, nije dobi takvu podrške u dvadesetogodišnjoj istoriji Brčko distrikta BiH.

Doduše bilo je nekoliko poslanika i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka, sa bošnjačkim predznakom, koji su do zadnjeg momenta formiranja nove vlasti nudili više nego što je bilo ko od potencijalnih političkih, srpskih i hrvatski, partnera mogao i tražiti – samo da Esed Kadrić i brčanska SDA, koju on predvodi, ostanu izvan vladajuće većine.

Ali i takvi su na kraju „balade“, kad im je sva kombinatorika za lično učešće u vlasti propala, povukle “džentlmenski” potez i bar u činu inauguracije stali uz neupitnog pobjednika. Jedini glas protiv Kadrića došao je od osobe koju brčanska čaršija dovodi u vezu sa nečasnom ulično-distributerskom „ekonomijom“.

U svakom slučaju, ovaj markantni „skupštinski pečat“ predstavlja tačku na „i“ velikog Kadrićevog pobjedničkog bljeska na proteklim izborima, kada su i on pojedinačno i SDA – ranije marginalna stranka koja je pod njegovom vođstvom postala vodeća u Distriktu – po broju osvojenih glasova daleko ispred svojih konkurenata.

Dugo će biti predmet analiza ova gotovo jedinstvena skupštinska podrška Kadriću, kada se zna da je predsjednik Skupštine Sinišom Milićem dobio 10 „ruku“ manje. Tragat će se za razjašnjenjem – u čemu je tajna ovog presedana i unisone podrške Esedu Kadriću?!

Jer, kako je moguće da, kad na svim nivoima vlasti u BiH sve puca po stranačkim, unutarstranačkim, nacionalnim, međunacionalnim i svim drugim mogućim šavovima, odjednom iz tog Brčko Distrikta BiH – jedine istinski višenacionalne i time potencijalno najproblematičnije lokalne zajednice u BiH, stigne nestvarna, idilična priča o više nego skladnoj uspostavi vlasti i plebiscitarnoj podršci čelnom čovjeku te zajednice?!

Da li bi to mogla da bude važna iskra nade, posebno za građane Distrikta koji sa žudnjom očekuju poboljšanje nimalo ružičaste ekonomske i socijalne situacije, ali i za cijelu BiH? Tim prije i tim više ako dobrohotni međunarodni faktori u BiH, a valjda se i takvih nađe, „puhnu pod krila“ ovom dobrom brčanskom presedanu i afirmišu ga kao uzor za ostala područja u ovoj zemlji.

A što se tiče samog Kadrića, on neće imati baš vakta ni prava za jače opijanje pobjedničkom slašću. U svom inauguracionom ekspozeu najavio je udarnički reformatorski kurs u svim segmentima: znatno agilniju i racionalniju javnu upravu i administraciju, efikasniji i učinkovitiji finansijski sektor Distrikta sa njegovim zamašnim ali uspavanim potencijalima, zakonske izmjene u cilju „buđenja“ pravne države, preporod investicione klime radi onog najprečeg – otvaranja radnih mjesta i predupređenju masovnog odlaska mladih Brčaka, kao i „remont“ društvenih djelatnosti sa organizacionim oblicima koji će biti znatno efikasniji, racionalniji i preduzetniji od sadašnjih.

Sve to neće biti nimalo jednostavan posao, ali jedinstveno i zadivljujuće povjerenje koje je na startu dobio, predstavlja i nameće imperativ da na isteku njegovog mandata mnogo toga u Brčkom ne bi trebalo biti isto.

Esed Kadrić je ušao na „velika vrata“ u ured gradonačelnika. Ima, dakle, veliku šansu da sa svojim saradnicima učini Distrikt osjetno boljim mjestom za život i rad. Ali i veliku odgovornost da tu kompleksnu zadaću realizuje. U njega će biti uprte oči i građana Distrikta, ali i znatno šire javnosti.

 

 

A. Turkoviski

WP

 

Izdvojeno