bdf.brcko@gmail.com

Skandalozno i sramotno ponašanje bošnjačke opozicije; Saković, Pamukčić i Bulčević glasali za Kadrića!

Ako se po jutru dan poznaje, nova vlast u opoziciji neće imati oponenta, kontrolora i konkurenta koji vreba na svaku grešku već prije neku vrstu bezubog političkog kućnog mezimčeta koje je tu jedino da pravi društvo. Sa 30 glasova za i samo jednim protiv novoizabrani poslanici Skupštine Distrikta su izabrali Eseda Kadrića (SDA) za novog gradonačelnika Distrikta Brčko BIH.

Od opozicije, dakle, samo je jedan poslanik, Abdulah Iljazović, reagovao normalno, opoziciono, protivljenjem novoizabranom čelniku nove vlasti u Distriktu. Svi ostali su bili za Kadrića koga su cijelu kampanju prozivali za brojne promašaje i teško stanje u Distriktu. I gle čuda! Kad dođe dan izbora, odjednom polizaše sve što su govorili, odjednom je Eso dobar i pravi. Nevjerovatno!

Svi onima koji se ibrete kako je moguće da Esed Kadrić može biti “prvi u Bošnjaka”, kako je moguće da on može igrati neku glavnu ulogu u jednoj velikoj i važnoj političkoj zajednici ovim su glasanjem dobili odgovor. Kadrić je tu jer nema alternative, jer su oni koji bi trebali biti alternative, ti Sakovići, Pamukčići, Bulčevići i drugi još gori, još veći kalkulanti od Kadrića.

Svi su oni vodili kampanju “svako za se”, uz što je moguće veće nezamjeranje sa SDA i Kadrićem, s potajnom nadom da uđu s njim u savez po bilo koju cijenu, samo da bi bili dio vlasti, a ne opozicija. Niko od njih nije stisnuo petlju da uđe u otvorenu konfrontaciju s SDA i Kadrićem i svim što oni simbolizuju i predstavljaju i da rade na principijelnoj konfrontaciji svih opozicionih protiv SDA. Jer je to bila jedina formula koja je imala šanse na uspjeh.

Primjera iz drugih sredina (Banjaluka, Sarajevo) ima dovoljno. Ali jedan takav politički program traži i treba drugačije ljude, ljude drugog profila. Saković i Bulčević jednostavno nisu to. Njihovo skandalozno glasanje za Kadrića – Kadriću naravno njihove ruke nisu bile potrebne, jer je nova većina već dogovorena i to bez SBB-a I NiP-a – jeste uvlakačko namigivanje otprilike – ok boss, tu sam, nisam ja ba protiv tebe, ako me trebaš spremno ću uskočiti, kad god ti hoćeš. Jer Kadrić im je valjao, kao npr. Sakoviću, “principijelno i u opštem interesu”, kad su se davala javna ovlaštenja za kontrolu tehničkog pregleda koja su donosila stotine hiljada KM. Lista je poduža. Valjao je i Bulčeviću…

Bulčević koji je kampanju vodio pod sloganom “promjena postojećeg stanja iz temelja”, isti Bulčević kojeg je Kadrić bukvalno najurio iz SDA i koji je u kampanji o Kadriću govorio kao nesposobnjakoviću i uzurpatoru otišao je još korak dalje od Pamukčićeve i Sakovića te je Ilijazoviću, kad je ovaj digao ruku protiv Kadrića, dovikivao: Šta to radiš, spusti ruku!

Ruku na srce: u poređenju s takvim Kadrić ispade još dobar.

 

Kašmir Ribić

Izdvojeno