bdf.brcko@gmail.com

Esed Kadrić novi gradonačelnik, Siniša Milić predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH

Skupština Brčko distrikta BiH održala je konstitutivnu sjednicu na kojoj su zakletve položili poslanici u novom sazivu Skupštine, te su izabrani predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, njegov zamjenik i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Za predsjednika Skupštine izabran je Siniša Milić (SNSD), za zamjenika predsjednika Ivo Filipović (HDZ), a novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH je Esed Kadrić (SDA).
Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovan period za novi saziv Vlade.

„Neophodno je istaći da će nova Vlada u saradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije korona virusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutnu krizu u kojoj se nalazimo”, rekao je Kadrić.

On je dodao da je svesrdna podrška supervizora Scanlana neophodna kako bi se pristupilo saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

„Ulazimo u jedan ozbiljan proces reforme javne uprave koji se također radi s određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što efikasnije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi će dati snažniju nadležnost odjeljenjima Vlade nad javnim preduzećima”, istakao je Kadrić.

Gradonačelnik je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju Gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uslova da se kroz usvajanje regulacionih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.
On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu Vladu u punom kapacitetu do 20. januara uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

„Prva sjednica Vlade će biti održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usaglašavan i sa Uredom supervizora. Već od sutra tražit ću od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade”, zaključio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog konstituisanja Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu s izbornim rezultatima u relativno kratkom vremenu i postignutim dogovorom za izbor čelnih ljudi u Brčkom.
„Ovo je važno iz razloga što smo suočeni s jednom ozbiljnom situacijom koju je prouzrokovala ekspanzija epidemije virusa korona koja se odražava ne samo na zdravlje stanovništva nego i na privredu i druge društvene tokove. Iz tog razloga moramo da imamo što prije konstituisane izabrane organe vlasti kako bi se mogli uhvatiti ukoštac s tim problemima”, rekao je predsjednik Milić.

On je kao prioritet naveo i usvajanje budžeta za 2021. godinu kao i niza zakona koji su u prethodnom periodu pripremljeni, a koji su sistemskog karaktera poput Zakona o javnoj upravi, Nacrta zakona o sukobu interesa i nizu drugih propisa.

„Ono što je suštinski važno jeste da u ovom parlamentu koji je demokratska i krovna institucija koja bira i razrješava nosioce drugih funkcija i koja ima finansijsku i zakonodavnu nadležnost budemo na visini zadatka i da pokažemo demokratski kapacitet. U ovoj skupštini su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, opozicije i svi oni koji na neki način izražavaju volju građana. Zato je potrebno da osiguramo, prije svega, poštovanje procedura jer se demokratski karakter oslikava kroz demokratske procedure i jednaku mogućnost učešća svih poslanika u donošenju kvalitetnih odluka”, naglasio je Milić.

On je naveo da je sljedeći korak imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara.

 

 

Izdvojeno