bdf.brcko@gmail.com

Nakon današnjeg sastanka nove vladajuće većine Ivo Filipović potvrdio: novi gradonačelnik je Esed Kadrić

“Danas smo zvanično dogovorili da, uz apsolutno uvažavanje, uz apsolutnu toleranciju, uz apsolutno razmijevanje situacije u kojoj se mi nalazimo i prostora na kome mi živimo, kako od strane Srba, tako i od strane Bošnjaka, prva čelna pozicija, odnosno mjesto gradonačelnika, pripada predstavniku iz bošnjačkog naroda.”

Izjavio je ovo danas novinarima, u ime nove skupštinske većine, Ivo Filipović, predstavnik Hrvatske demokratske zajednice.

Filipović je saopštio da će novi gradonačelnik Brčko distrikta biti Esed Kadrić, novi predsjednik Skupštine Siniša Milić, dok na funkcijama zamjenika gradonačelnika i zamjenika predsjednika Skupštine ostaju Anto Domić i Ivo Filipović.

Tako je, suštinski, izvršena “rokada” pozicija gradonačelnika i predsjednika Skupštine.
Prema dogovoru koji je danas i zvanično predstavljen, pozicija predsjednika Skupštine pripada predstavniku iz reda srpskog naroda, dok pozicije zamjenika predsjednika Skupštine i zamjenika gradonačelnika pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda.
Podsjetimo, konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta zakazana je za sutra, 23. decembar od 10 časova.

Filopović je danas saopštio i da je već dogovorena podjela resora Vlade u okviru nove većine.

U novoformiranoj vlasti 5 odjeljenja i 2 savjetnika pripadaju “Srpskom bloku”, 4 odjeljenja i 2 savjetnika dobiće predstavnici Bošnjaka u vlasti, dok će HDZ biti odgovoran za imenovanje 3 šefa odjeljenja i 2 savjetnika.

On je dodao da se i dalje ne može govoriti o imenima, ali je podjela po narodima dogovorena.

“Nema ništa sporno, sve je dogovoreno. Sva su odjeljenja podijeljena po narodima i nema nikakvih sporova. Sutra otvorenog srca ulazimo u Skupštinu i dogovaramo sve ovo što sam rekao. Mi ćemo sutra imati formiranu vlast”, zaključio je Filipović.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno