bdf.brcko@gmail.com

Nacionalistički ringišpil, važno je da se okreće

Unatoč svim mukama koje godinama more građane Brčkog, kao što su teška ekonomska situacija – nedostatak radnih mjesta, sportskih, kulturnih, zabavnih sadržaja i drugih, pod jedan, pod dva nepravda, dehumanizacija – lični, stranački, familijarni interesi, haotično stanje u Javnoj upravi, svakodnevno deprimiraju građane i nagone mlade, zdrave najproduktivnije na pakovanje kofera i odlazak daleko u nepovrat.

Pročitah sinoć udarnu vijest većine brčanskih portala “pao dogovor – Bošnjak gradonačelnik’. Fino rekoh, čestitam! Sunarodnjak stvarno dugo nije bio. Vjerovatno sad će Bošnjacima “procvjetati”, oduševljenje u narodu, zapazih čitajuć mnoge komentare.

Ipak se kao čovjek zapitah šta će biti sa Srba, Hrvata, ostalih građana? Odgovor je da su dušebrižnici pronašli rješenje i obezbijedili pravičnost – “rotaciju”, neka malo i drugi stanu u red i sačekaju blagostanje, kako su Bošnjaci punih dvanaest godina čekali i dočekali, blago nama.

Sve bi ovo bilo razonoda i šala da ozbiljni – životni problemi ne čekaju, kako građane takođe i vlast. Pandemija ne jenjava, mnogi ostaju bez posla – gase djelatnosti, punjenje budžeta je značajno reducirano, mnogi sistemi su na ivici kolapsa.

Politička previranja i zategnutost oko parlamentarne većine koja može pući u svakom trenutku barem kako trenutno izgleda, realni su i stvarni problemi.

Strategije – plana i programa budućeg rada ni na pomolu, jednom riječju veoma teško i zabrinjavajuće stanje. Vjerovatno u glavama najavljenih kadrova to sve stoji, samo što im na papir pretočiti i javno obznaniti ide malo teže.

Međutim, rješenje u ovom trenutku je pronađeno, u formi obećanja – kruženja, za ovaj postizborni ciklus zagarantovano, a za iduće cikluse da svake četiri godine ljuljačka je rezervisana za sljedećeg i mirno Brčko, a za sve ostalo snalazite se. Ko preživi pričat će.

 

Mirza Šadić

 

Izdvojeno