bdf.brcko@gmail.com

Hoće li Distrikt u srijedu dobiti novog gradonačelnika? Sve varijante su još uvijek u igri!

Konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta na kojoj bi je trebalo da se bira gradonačelnik zakazana je za srijedu, ali parlamentarne stranke još nisu postigle dogovor o raspodjeli funkcija, pa su sve prilike da će Anto Domić iz HDZ-a ostati v.d. gradonačelnika do izbora novog šefa brčanske izvršne vlasti.

Prema tvrdnjama našeg izvora odlično upućenog u dešavanja na brčanskoj političkoj sceni, u naredna dva dana vodiće se intenzivni politički pregovori kako bi Brčko već prekosutra dobilo novog predsjednika Skupštine, novog gradonačelnika i Vladu, ali s obzirom na žestoko suprotstavljene stavove male su šanse da će se to desiti.

– SDA insistira na tome da gradonačelnik bude iz njihovih redova, ali isto tako je istrajan i srpski blok koji traži da Srbin i u naredne četiri godine bude gradonačelnik. Kao argument im služi činjenica da stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj imaju 14 poslanika u brčanskom parlamentu, a stranke sa centralom u Sarajevu 12 poslanika. U ovom trenutku sve su karte otvorene i sve je moguće – kaže naš sagovornik.

On objašnjava da srpski blok čine četiri poslanika koalicije SNSD-Demos, zatim po dva poslanika Ujedinjene Srpske i PDP-a, te po jedan iz SDS-a i DNS-a, kao i jedan od četvorice poslanika Socijalističke partije, čije ime nije želio da otkriva. Uprkos tome što su iz brčanskog odbora SP-a prošle sedmice demantovali da će jedan njihov poslanik djelovati kao član srpskog bloka, naš izvor tvrdi da je sto odsto sigurno da socijalisti ne mogu da računaju na sva četiri svoja poslanika.

– U suštini nije ni bitno da li će u srpskom bloku biti 10 ili 11 poslanika, odnosno da li će među njima biti i jedan socijalista, jer taj blok ima puni legitimitet da zastupa srpske stavove u Brčkom – zaključuje naš izvor.

Prema njegovim riječima, moguće je i da Srpski blok prepusti mjesto gradonačelnika Bošnjacima, odnosno SDA, a da zauzvrat preuzme kontrolne poluge u Vladi Brčkog.

– Ali isto tako je moguće i da SDA ostane kratkih rukava i da srpski blok formira potrebnu većinu sa petoricom poslanika SBB-a, Naroda i pravde i BH bloka koji čine SDP i Naša stranka, zatim trojicom HDZ-ovaca, te poslanicima nacionalnih manjina Alijom Denjagićem i Mejrom Šečić, bez obzira na to što su i BH blok i Denjagić potpisali sporazum sa SDA. Moguće je i da gradonačelnik bude iz HDZ-a. Znači, sve je moguće, osim da vlast bude formirana bez srpskog bloka – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi SDA mogla ostati u opoziciji ako bude insistirala na tome da aktuelni predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić bude njihov kandidat za gradonačelnika.

– Policija i tužilaštvo Brčko distrikta u novembru prošle godine su formirali predmet na osnovu javnih optužbi za nepotizam. Još se ne zna sudbina tog predmeta, ali javnost je mogla da čuje optužbe na račun Kadrića, a mediji su kasnije otkrili da u brčanskim institucijama rade njegova supruga Mensura, sestra Hatidža, te brat Ševket i njegova supruga Azra. srpski blok bi morao da proguta sve te optužbe ako prihvati da Kadrić bude gradonačelnik – ocjenjuje naš izvor.

Predsjednik brčanskog SNSD-a i neformalni šef Srpskog bloka Đorđa Kojić nije želio da otkriva karte, ali kaže da je izuzetno značajno to što srpske stranke u Brčkom nikad nisu bile složnije.

– Što se Srpskog bloka tiče, mi smo pripremili svoje prijedloge i u pregovore ulazimo nikad jači. Do konstitutivne sjednice skupštine ima još dva dana, pa ćemo vidjeti. Što se nas tiče, na sjednici se mogu samo verifikovati mandati novoizabranih poslanika i poslije toga nastaviti pregovori – kaže Kojić.

Podsjećamo, dosadašnji gradonačelnik Brčkog Siniša Milić podnio je 10. decembra ostavku i do izbora novog gradonačelnika na toj funkciji mijenja ga njegov dosadašnji zamjenik Anto Domić. Milić je objasnio da je to uobičajen postupak zato što je na izborima osvojio poslanički mandat.

Probosanski blok

Pored petorice iz SDA, probosanski blok čine još dva poslanika Stranke za BiH, jedan poslanik BH bloka, kao i poslanik iz reda nacionalnih manjina Alija Denjagić.

Prema našim saznanjima, poslanik SBiH Mehmedalija Karamujić nije potpuno svojevoljno pristupio sporazumu, pa je moguće da otkaže poslušnost šefu tog bloka i lideru brčanske SDA Esedu Kadriću, a nije isključeno ni da poslanik BH bloka odustane od sporazuma sa SDA i prikloni se poslanicima SBB-a i NP-a.

 

 

 

 

Izvor: (glassrpske.com)

 

Izdvojeno