bdf.brcko@gmail.com

Nedeljko Tabaković,: Hoćete da vam kažem istinu o stanju u pravosuđu Distrikta? Znam da ću možda imati posljedice, ali ja ću reći istinu.

A, ako mislite da nije istina, možete provjeriti. Neka uđe OSA, SIPA ili bilo ko drugi , neka izuzmu te kompjutere i provjere kad je i šta urađeno i za koga, upozorio je sudija Tabaković

“Stanje u pravosuđu je zaista katastrofalno, po mom mišljenju dotakli smo dno, dalje ne možemo, morat ćemo napraviti korjeniti promjene, moramo početi prvo od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Poznate su te silne afere, što je svakako nedopustivo. Da se to desilo u bilo kojoj evropskoj zemlji kompletan VSTV već bi podnio davno neopozivu ostavku, na čelu s Milanom Tegeltijom!”

S ovim riječima danas je svoje izlaganje pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH u svojstvu svjedoka počeo Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Tabaković je iznio šokantne tvrdnje da Sistem za automatsko upravljanje predmetima (CMS) u Osnovnom sudu u Brčko distriktu ne bira sudije automatski, nego da se zloupotrebama određeni predmet dodjeljuje “podobnom” određenom sudiji.

“Neka uđu OSA, SIPA…”

– Hoćete da vam kažem istinu? Znam da ću možda imati posljedice, ali ja ću reći istinu. To nije istina da CMS bira predmete. IT tehhničari koji postoje u svakom sudu isključe sve sudije, uključe sudiju kojem neko želi da ode predmet, osoba koja unosi predmet, treba joj samo minuta, da unese podatke o tužiocu, tuženom, vrsti spora, predmet ode tom sudiji, ovaj stručnjak vrati ponovo i uključi druge sudije. Eto vam kako se radi. A, ako mislite da nije istina, možete provjeriti. Neka uđe OSA, SIPA ili bilo ko drugi, neka izuzmu te kompjutere i provjere kad je i šta urađeno i za koga – upozorio je sudija Tabaković.

Na pitanje članice Komisije Alme Čolo “a, ko naredi da se to uradi”, Tabaković je kazao “predsjednik suda, ne može niko drugi”.

On je nastavio da je glavni problem pravosuđa u Zakonu o VSTV-u za koji kaže da treba pretrpjeti korjenite, a ne kozmetičke promjene. Sudija Tabaković u tom kontekstu je iznio šokantne podatke i šta se sve može desiti ukoliko kako je pojasnio VSTV “podvali” izmjene zakona na način kako su ih zamislili u nacrtu koji je pripremio VSTV.

On je pojasnio da je prošle godine bio jedan od kandidata za predsjednika Osnovnog suda u Brčko distriktu. Istaknuo je da on ne iznosi činjenice zbog toga što nije on izabran, nego što je izabran čovjek koji je na toj funkciji 20 godina.

Tabaković je pojasnio i da je među kandidatima bio njegov kolega Muhamed čije prezime nije spomenuo, ali je rekao da je riječ o poštenom i vrijednom sudiji “za kojeg bi on sad potpisao da bude predsjednik Osnovnog suda u Brčko distriktu”. Međutim, nastavlja Tabaković na tu poziciju je izabran Jadranko Grčević, koji je već 20 godina predsjednik, a uz to prema Tabakovićevim riječima Grčević nije bio ispunio uvjete ni da bude pozvan na intervju za kandidata za predsjednika, a Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, ga je pozvao.

– U Pravilniku o izboru predsjednika suda i sudija, na inicijativu Evropske komisije, donesen je član 49. stav 1. Tačka A. koji između ostalog kaže da se na razgovor neće zvati kandidat čiji je supružnik zaposlen u istom sudu. A, Jadranko Grčević ima zaposlenu suprugu u Osnovnom sudu Brčko distrikta u Zemljišno-knjižnom odjeljenju, znači njegova supruga radi u Sudu. Međutim, Tegeltija njega zove na razgovor i Tegeltija kaže da Grčevićeva supruga jeste da radi u sudu, ali da nije nosilac pravosudne funkcije. Međutim to nigdje ne stoji u pravilniku lijepo stoji ako je zaposlena Nema veze na kojoj je poziciji,  pojašnjava sudija Tabaković.
Tegeltija kao “Vidovita Zorka”

On ističe da se žalio na takvu odluku. Ali da mu je Tegeltija dva dana prije izbora već odgovorio šta će se desiti na sjednici koja je tek trebala uslijediti.

-I vidite sad kurioziteta, biranje se vrši 17. i 18. novembra 2019. godine, a Tegeltija meni odgovara 16. novembra šta je već odlučeno na sjednici. Tegeltija je “Vidovita Zorka”. Pazite šta čovjek radi, on već dva dana ranije zna šta će biti na toj sjednici. Ljudi moji da je to u nekoj evropskoj zemlji taj čovjek bi morao da podnese neopozivu ostavku da ga na takav način uhvatite da to on radi. To je nešto nečuveno, ispričao je Tabaković.

Upravo s uvođenjem ovakve prakse, tvrdi Tabaković, VSTV na čelu s Milanom Tegeltijom žele napraviti “podvalu” kroz izmjene člana 62. novog zakona o VSTV-u.

– Da bi izigrali taj pravilnik on kaže da može konkurisati, ali da oni nisu nosioci
pravosudne funkcije, znači može biti supruga predsjednika suda u istom sudu zaposlena ali da nije sudija. A vidite šta se može desiti. Primjerice, ja sam predsjednik suda i mogu zaposliti svoju suprugu na mjesto sekretara suda, jer nije nosilac pravosudne funkcije. Po tom prijedlogu iz VSTV-a mogu svog brata postaviti za šefa pisarnice, a svog rođaka mogu postaviti za šefa gruntovnice, a neku ostalu rodbinu isto tako na neke pozicije. Pazite, ne pričam ovo u vjetar nego govorim šta vam žele podvaliti, tu se mora čitati između redova, to morate čitati taj famozni član 62. u Zakonu o VSTV-u. Praksu koju je Tegeltija smislio žele provući kroz zakon i da dezavuišu pravilnik koji je tražila Evropska unija, upozorio je sudija Tabaković.
On je pred Komisijom kazao i da se mora mijenjati Zakon o VSTV-u u smislu ograničavanja broja mandata nosilaca pravosudnih funkcija, te je u prilog svojoj tvrdnji kazao da nije dobro što su u Brčko distriktu već po 20 godina na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama isti ljudi.

– Predsjednik Osnovnog suda u Brčko distriktu 20 godina je Jadranko Grčević, predsjednik Apelacionog suda u Brčkom 20 godina je Damjan Kaurinović, Zekerijah Mujkanović je 20 godina na čelu Tužilaštva Brčko distrikta. Pa, zakonom treba ograničiti ove mandate na četiri plus četiri godine, a ne da neko bude vječno na funkciji. Pa, ni američki predsjednik ne može vječno biti predsjednik, apelira sudija Tabaković.

On je na sjednici Komisije kazao i da je supruga predsjednika Apelacionog suda Milijana Kaurinović zaposlena u Zemljišno-knjižnom uredu koji je u istoj zgradi Suda.
U kontekstu pojava nepotizma i korupcije u pravosuđu sudija Tabaković je podsjetio i da predsjednik Apelacionog suda u Brčkom u ovom slučaju Damjan Kaurinović ocjenjuje rad predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranka Grčevića.

– I normalno da će s obzirom na to da mu je supruga tu zaposlena, on će dati jednu lijepu ocjenu našem predsjedniku suda i ispade on veliki stručnjak i da izuzetno obavlja sudijsku funkciju – pojašnjava Tabaković.

Također, Tabaković se osvrnuo na način izbora u Brčko Distriktu predstavnika sudija u VSTV-u, te je kazao da se jedino u Distriktu predstavnik u VSTV bira na način da ga izabere Pravosudna komisija, a koju čine predsjednik Ustavnog suda i njegov zamjenik zatim predsjednici Osnovnog i Apelacionog suda, glavni tužilac i pravobranilac Brčko distrikta, te dva člana iz reda građana.

Usvojen zaključak

– A, u FBiH sudije biraju svog predstavnika, a u Brčko distriktu šefovi pravosudnih institucija biraju predstavnika u VSTV-u. I zato ja kažem da to nije moj predstavnik, pojasnio je Tabaković još jednu anomaliju u pravosuđu Brčko Distrikta koju kaže treba mijenjati.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Uredu disciplinskog tužioca na dalje postupanje, naročito uzimajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema.

S obzirom na to da je tokom izlaganja sudija Tabaković kazao da je o svim anomalijama koje spominjao u vezi s pravosuđem u Brčko Distriktu upoznao domaće i međunarodne institucije, Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije pozvao ga je da i Komisiji dostavi sve materijale koje posjeduje o nepravilnostima.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Izvor: fokus.ba

Izdvojeno