bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt BiH na putu da uspostavi novi imidž kao pokretač reformi u BiH

Supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan izjavio je da novi saziv Skupštine i vlast u distriktu moraju biti formirani ove godine, kako bi bio obezbijeđen nastavak reformi.

“Vrijeme je da stranke postignu dogovor i ostanu pri svom opredjeljenju da održe inauguralnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta prije 25. decembra”, rekao je Scanlan.
On je naveo da je Brčko distrikt na putu da uspostavi novi imidž kao pokretač reformi u BiH, a time bi omogućio građanima kvalitet života i ekonomske prilike koje zaslužuju, saopšteno je iz OHR-a.

Scanlan je naveo da je danas objavljen prvi tender za modernizaciju Luke, te da su vlasti Brčkog juče održale konstruktivan sastanak sa predstavnicima Svjetske banke o tome kako se distrikt može uključiti u niz infrastrukturnih projekata u okviru “Programa integrisanog razvoja riječnih koridora Save i Drine”.

Prema njegovim riječima, juče su napravljeni i koraci za nastavak izrade kvalitetnog zakona o sukobu interesa prema evropskim standardima i sa svrsishodnim posljedicama za eventualne prekršioce.

“Zajedno sa novim Zakonom o budžetu, Zakonom o udruženjima i fondacijama, te online Registrom javnih zvaničnika, to će biti jedan od ključnih alata kako bi bilo obezbijeđeno transparentno i fiskalno odgovorno trošenje javnih sredstava za dobrobit cijele zajednice”, istakao je supervizor.

Scanlan je rekao da vlada u tehničkom mandatu aktivno radi sa međunarodnim partnerima na širokom spektru inicijativa koje se očekuju na proljeće, kako bi se ubrzala primjena prakse dobrog upravljanja, reforma javne uprave, razvoj infrastrukture, te inicijative za olakšavanje poslovanja, čime bi se u Brčko distrikt privukli dobro plaćeni poslovi u privatnom sektoru.

 

Izvor: BHTV

Izdvojeno