bdf.brcko@gmail.com

UVAŽIMO HEROJE DJELIMA! Apel za podršku zdravstvenim radnicima

Polazeći od svog ličnog iskustva iz zdravstvenog tretmana u kovid bolnicama (u Brčkom i Tuzli), mi – potpisnici ovog apela tvrdimo da je to iskustvo znatno drukčije od svega onoga što je o koronavirusu moguće saznati od drugih osoba i iz medija. Tek na ovim najneposrednim „poprištima bitke“ protiv opake bolesti može se steći vjerodostojna i najpotpunija predstava o njoj i o dramama kroz koje u toj bitki prolaze dvije glavne grupe aktera – oboljeli i zdravstveni radnici.

Za prvu grupu je poznato da je čine osobe za raznim stepenima oboljenja, počev od onih sa naoko bezazlenim simptomima i manifestacijama koje prebrode kroz kućno liječenje i izolaciju, pa do onih težih slučajeva sa, nažalost, nerijetkim najtragičnijim ishodom. Potpisnici ovog teksta su bili svjedoci i sudionici drame kroz koju prolazi ova teža kategorija.

O glavnim braniteljima od koronavirusa, zdravstvenim radnicima, puno se govorilo i govori otkako je pandemija nastupila. Prema njima se od samog početka epidemije nisu štedjeli hvalospjevi ni titule kao što su „heroji u bijelom“, „prva linija odbrane“ i slično. Ali, bojimo se, da u ostalim, opipljivim vidovima pažnje prema toj branši nismo iskazali ni blizu dovoljno svijesti, korektnosti i konkretnosti – počev od elementarnih tehničkih preduslova za rad pa do mnogo toga ostalog. Jednostavno, prošlo je isuviše vremena a da nismo ni počeli prelaziti sa velikih riječi na bar mala djela.

Polazeći od ličnih iskustava i primjera dvojice potpisnika ovih redova, izgleda da je, nažalost, neophodno proživjeti i doživjeti najneposrednije epsku bitku koju ti heroji vode protiv opake bolesti, da bi se dostigao adekvatan nivo svijesti o njihovoj požrtvovanosti, trudu i znanju, te izuzetnoj rizičnosti misije koju obavljaju.

U neizbrisivom sjećanju ostaće nam danonoćni, nadljudski napori ljekara, medicinskih tehničara i ostalog osoblja u bolnicama. Posebno smo ostali zadivljeni zalaganjem mladih medicinskih tehničara koji su angažovani po osnovu ugovora o privremenom radu. Njihova odvažnost u suočavanju s opasnom bolešću, spremnost da najzdušnije pomognu oboljelima i neprocjenjivo važna profesionalna saznanja i vještine koje pri tome stiču i iskazuju – nipošto ne smiju bit zapostavljeni i zaboravljeni.

Stoga ćemo u ovom apelu za podršku zdravstvenim radnicima najprije uputiti poziv nadležnima da se pod hitno obezbijede preduslovi da ovi privremeno angažovani mladi ljudi dobiju stalno zaposlenje, jer ćemo u suprotnom odmah po stišavanju pandemije doživjeti novi odliv i gubitak dragocjenog kadrovskog potencijala koji će raširenih ruku prihvatiti zapadnoevropske zemlje.

Takođe apelujemo na predstavnike vlasti da se obezbijedi po jedna dodatna – nazovimo je – „korona plata“ za svo osoblje u kovid bolnicama, te pristojna novčana nagrada za sve angažovane u ostalim zdravstvenim službama koji su svojim radom na bilo koji način vezani za ovu bolest.

Ovaj apel se, prije svega, odnosi na vlast Brčko distrikta. Imajući u vidu da je budžet ove lokalne zajednice već godinama izuzetno darežljiv u dodjeli raznih zamašnih grantova u raznim oblastima, nerijetko bez vidljivih efekata, analiza i ocjena opravdanosti njihove dodjele, smatramo da bi bio veliki propust i grijeh da jedan pristojan grant ne bude dodijeljen onima na „prvoj liniji odbrane“ od opakog kovida 19 koji su takvu podršku unaprijed i višestruko opravdali.

Kao građani koji su proživjeli najbliskije susrete – i sa strahotama ove bolesti i sa zadivljujućom misijom koju u njemom suzbijanju vrše zdravstveni radnici, smatramo da bi im ova simbolična materijalna nagrada predstavljala daleko više moralnu satisfakciju za njihov visokoprofesionalni rad u najtežim okolnostima i za nadljudske napore koje su do sada podnijeli, te podstrek da istraju do konačne pobjede nad ovim zlom.

Na kraju apelujemo na vlast Brčko distrikta i da poboljšanje tehničkih uslova za rad zdravstvenih radnika i uopšte humaniji i kvalitetniji zdravstveni tretman građana ove lokalne zajednice neodložno postane prioritet svih prioriteta.

S poštovanjem,

Ismet Dedeić i Petar Pero Stević

Izdvojeno