bdf.brcko@gmail.com

Džaferović i Komšić: Lavrov mora poštivati institucije BiH

Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Lavrov se jučer sastao sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, a sinoć u Sarajevu  i sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem (EPA)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon što se Lavrov dan ranije susreo u Istočnom Sarajevu sa predsjedavajućim tročlanog Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Džaferović je novinarima u Sarajevu rekao da su Komšić i on na ovaj način željeli poslati poruku da se moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine.

Ruski ministar  Lavrov ranije u ponedjeljak je potvrdio kako se njegova zemlja protivi izmjenama Daytonskog sporazuma te bilo kakvom angažiranju međunarodne zajednice u BiH kao i približavanju te države NATO-u.

Lavrov je doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini a odmah po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je tamo doveo i dužnosnike iz tijela vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Nakon tog susreta Lavrov je novinarima kazao da je RS dobar i blizak partner Rusije koja ujedno želi stabilnost BiH a da unutarnji dijalog kojim bi ta zemlja riješila svoje probleme nema alternativu.

“Zajednički nam je stav kako je Dayton temelj funkcioniranja BiH te kako treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, kazao je Lavrov dodajući kako Rusija poziva sve da poštuju te temeljne značajke Daytona a da se svi problemi rješavaju unutarnjim političkim dijalogom i nemiješanjem u unutarnje stvari BiH.

Lavrov: Rusija se protivi angažiranju Zapada u BiH

Založio se za zatvaranje OHR-a kao “ankronizma koji diskreditira Zapad” ustvrdivši kako BiH ne treba međunarodni protektorat.

“Svaki pokušaj rušenja Daytona može imati vrlo ozbiljne posljedice”, ustvrdio je Lavrov dodajući kako je bilo vrlo teško izgraditi krhku ravnotežu na kojoj se temelji Daytonski sporazum.

Lavrov je posjetu BiH iskoristio i kako bi poslao poruku da Moskva podupire stajalište RS-a o “vojnoj neutralnosti”, a NATO je optužio da svojim angažiranjem potkopava međunarodnu stabilnost, prenijela je Hina.

Dodik koji je Lavrova počastio titulom “najdražeg gosta” istaknuo je kako je važno to što je šef ruske diplomatije došao na datum kada je u Parizu 1995. godine potpisan Daytonski sporazum dodajući kako je Srbima uvijek bila važna potpora Rusije.

Dodik je ovu priliku iskoristio kako bi osudio angažiranje međunarodne zajednice na reformama u BiH te visokog predstavnika nazivajući njihovo djelovanje “podvalom i prevarom”. Kazao je i kako je Lavrova izvijestio da će RS odbiti integraciju BiH u NATO a opet je neizravno najavio nastavak provedbe svog starog separatističkog projekta.
“Pošto jedan dio BiH želi ukinuti RS, mi u takvoj BiH nećemo ostati”, zaprijetio je ponovo Dodik dodatno provocirajući porukom kako je “danas Lavrov u posjetu RS a sutra će biti u posjetu BiH”.

Džaferović – BiH ima svoj ponos

Džaferović je rekao da je Ruska Federacija velika država, svjetska sila za razliku od Bosne i Hercegovine, ali da i Bosna i Hercegovina ima svoj ponos i želi da kaže šta misli u datom trenutku.

On je dodao da Ruska Federacija treba biti prijatelj Bosne i Hercegovine, kao što Bosna i Hercegovina treba biti prijatelj Ruskoj Federaciji.

„Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na preskonferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije”, rekao je Džaferović.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse.

“Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država Bosna i Hercegovina, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano“, rekao je Džaferović.

Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji, dodao je Džaferović.

Komšić – Svaki potez šalje poruke

Komšić je rekao da je odluka o odustajanju od susreta sa Lavrovom teško donesena, poručivši da sa žaljenjem konstatuje da Lavrov koji predstavlja Rusiju ne poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

“Svima je jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja”, rekao je Komšić.
“Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodoštivanja i negiranja institucija zemlje u koju je došao u zvaničnu posjetu”, dodao je Komšić.

Za danas je planirana i posjeta Lavrova sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Kako je ranije najavljeno, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH treba da se održi tête-à-tête sastanak Turković i Lavrova, te sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

 

Izvor : Agencije

Izdvojeno