bdf.brcko@gmail.com

Gradski odbor Naše stranke Brčko distrikta BiH: Gradonačelnika Brčko distrikta BiH birati legalistički, po stručnosti i operativnosti

Izjava gospodina Ive Filipovića ispred HDZ-a – aktuelnog potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, o principu rotacije na poziciji gradonačelnika Brčko distrikta BiH po etničkoj osnovi, za nas je veoma upitna i diskutabilna po više osnova.

Uvažena gospodo trebali bi da znate, da pozicija gradonačelnika nije protokolarna pozicija – funkcija. Naprotiv, operativna je i izvršna, s tim u vezi jedna od najodgovornijih i najvažnijih pozicija za život građana i javno dobro Distrikta.

Ne možemo da vjerujemo da je vama važnije koje je osoba etničke pripadnosti od toga kakav je operativac i kakve je sposobnosti da obnaša funkciju gradonačelnika, odnosno šefa izvršne vlasti – Vlade Brčko distrikta BiH.

Smatramo da bi se o ovom prijedlogu odmah trebao oglasiti i Supervizor.

Ovakav prijedlog totalno narušava i diskriminiše individualna ljudska prava, prava manjina, a ekskluzivira kolektivna – etnička prava.  Istovremeno, suprotan je i Statutu, Izbornom zakonu i Poslovniku o radu zakonodavnog organa Brčko distrikta BiH i presudi Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić – Finci”.

Pogađati se kao na pijaci bez ikakvog principa i normativnog akta, a isključivo samo na osnovu osjećaja, zanemarujući elementarne civilizacijske vrijednosti: ljudska prava, najviše i opšte pravne akte Brčko distrikta BiH i međunarodne presude, može na um pasti samo najneukijim i najnecivilizovanijim ljudima na planeti.

Umjesto da težimo ka budućnosti i napretku, da gradonačelnika biramo neposredno, da on bude u punom demokratskom kapacitetu gradonačelnik građana, vi dodatno želite naglasiti etno – nacionalni prizvuk koji nas kao zajednicu iz dana u dan vodi u nefunkcionalno i neprosperitetno stanje.

Gradski odbor Naše stranke Brčko distrikta BiH

Izdvojeno