bdf.brcko@gmail.com

Predstavnici nove parlamentarne većine usvojili zajedničku platformu te nastavili usaglašavanje oko izbora gradonačelnika

Predstavniici buduće parlamentarne većine u brčanskoj skupštini danas su parafirali zajedničku platformu rada za naredne četiri godine, te razgovarali o raspodjeli čelniih pozicija u Distriktu, odnosno poziciji gradonačelnika.

Predstavnici Srba i Bošnjaka istakli su danas svoje kandidate za gradonačelnika, te naveli argumente zbog kojih smatraju da bi predstavnik iz njihovog naroda trebalo da bude gradonačelnik Brčkog.

„Argumenti koje smo čuli nisu precizirani niti jedniom aktom u Distriktu i stoga smatramo da je neophodno doći do kompromisa. Ono što je stav Hrvata, odnosno HDZ-a, jeste da mi smatramo da nije dobro da iz jednog naroda, u dva uzastopna mandata, bude gradonačelnik, već smo mi za princip rotacije“, kazao je u ime HDZ-a, Ivo Filipović.

Inače, razgovori i na ovu temu, biće nastavljeni već sutra, a očekuje se da inaugurativna sjednica Parlamenta Distrikta, na kojoj će biti izabran gradonačelnik, predsjednik brčanske Skupštine i njegov zamjenik, bude održana prije katoličkog Božića, odnosno prije 25 decembra.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno