bdf.brcko@gmail.com

Potpuna zaštita potrošača u Brčkom od korona virusa nemoguća

COVID-19, koji je značajno utjecao na gospodarstvo i rad vladinog i nevladinog sektora, negativno se odrazio i na redovne aktivnosti brčanskog Udruženja za zaštitu potrošača. Predsjednik Udruženja Šukrija Dupčanin ističe kako im je rad u vrijeme pandemije onemogućen, budući da se njihove aktivnosti uglavnom temelje na obilascima terena, kontroliranju zaprimljenih prijava i komunikaciji s krajnjim potrošačima.

„Međutim, nama se javljaju potrošači i kažu da su obespravljeni. Oni nas posljednjih mjeseci informiraju i putem telefona, te ističu kako primjećuju blagi porast cijena prehrambenih proizvoda, naročito onih osnovnih kao što su mlijeko, mesni proizvodi, itd.“, rekao je Dupčanin.

S obzirom na trenutnu nemogućnost potpunog djelovanja, potrošače koji imaju primjedbe i uoče eventualne pogreške kod isporučitelja usluga javnih poduzeća, Udruženje za zaštitu potrošača upućuje Inspektoratu, na obradu i daljnje rješavanje.

„Zbog koronavirusa, mi ne možemo ići na lice mjesta i djelovati. Tako da smo, u stvari, prepušteni tzv. neaktivnosti u tom segmentu, te potrošače upućujemo u Inspektorat kako bi im inspektori pokušali pomoći, međutim, izgleda da rezultata nema“, kaže Dupčanin.

On je istaknuo i kako je u tijeku priprema informacija za godišnje izvješće, a u okviru kojega će biti navedene osnovne primjedbe kada je u pitanju zaštita potrošača u Brčko distriktu. Ovom prilikom je još jednom pozvao građane da ukoliko imaju primjedbe, iste prijave u prostorijama Udruženja koje se nalazi u Ulici Marka Marulića broj 17.

 

Izdvojeno