bdf.brcko@gmail.com

Mada u okruženju sve strože mjere, u Distriktu učenici ponovo sjeli u školske klupe

Nakon dvije sedmice prekida, učenici brčanskih osnovnih i srednjih škola danas su ponovo sjeli u školske klupe, s tim da su srednjoškolska odjeljenja popolovljena, a da su i učenici viših razreda u osnovnim školama obavezni nositi zaštitne maske. „Ovako organizovani nastavni proces bi se trebao odvijati u narednih petnaest dana odnosno do katoličkog Božića, kada je planiran i zimski raspust“, rekao je u ime Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade član Kriznog štaba Distrikta Senad Osmanović.

Ono što je, takođe, promjena, uzrokovana pandemijom jeste da će nakon zimskog raspusta praktično biti nastavljeno prvo polugodište kako bi nastavnici mogli zaokružiti sve planirane časove, odnosno zaključiti ocjene za prvi dio školske godine, precizirao je Osmanović. Kad je riječ o mogućem nastavnom procesu i učenju na daljinu, u Odjeljenju za obrazovanje ovaj metod neće primjenjivati sve do krajnje nužde.

„U ovom trenutku se ne razmišlja o uvođenju on-lajn nastave, koju nismo željeli ni ranije primjenjivati iz najmanje dva razloga. Prvo, jer naročito učenici nižih razreda osnovnih škola nisu u mogućnosti pratiti nastavu bez pomoći roditelja, i drugi razlog je što objektivna procjena usvojenih znanja, on-lajn metodom, nije na zadovoljavajućem nivou“, istakao je Osmanović.

Izdvojeno