bdf.brcko@gmail.com

Za izborne prevare u Srebrenici osumnjičeni Bošnjaci koji su pogodovali Grujičiću

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi akciju pretresajući pet lokacija u Srebrenici i jednu u Tuzli zbog sumnje na krivično djelo povreda biračkog prava na Lokalnim izborima 2020. godine, potvrđeno je za Klix.ba. Osumnjičeni su pod kontrolom policije.

“Tri osumnjičene osobe su pod kontrolom i nadzorom pripadnika SIPA-e na lokacijama koje se u sklopu akcije pretresaju pod nadzorom Tužilaštva BiH”, kazao nam je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.

“Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima u vezi s prijavama građana za glasanje iz inozemstva”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako nezvanično saznajemo, za sada su osumnjičene osobe iz Općinskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici – predsjednik Bego Bektić, te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Pored privatnih objekata, jedna od lokacija na kojima se vrše pretresi je Općina Srebrenica a druga biračko mjesto u Potočarima.

Izvor: klix.ba

Izdvojeno