bdf.brcko@gmail.com

Zemlja čudesna Tare Lukić iz Brčkog najbolja pjesme festivala Mali kompozitor

Na završenom 14. festivalu dječjeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor – Banjaluka 2020” prvu nagradu su ravnopravno podijelile kompozicije “Sreća najveća” u izvođenju Nikoline Čakalj iz Gradiške i “Zemlja čudesna” u izvođenju Tare Lukić iz Brčkog.

Nakon zbrajanja glasova dječjeg žirija i publike ove dvije kompozicije su imale identičan broj bodova, a centralne festivalske večeri izvedeno je 15 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz čitave BiH.

Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

“U organizaciji udruženja ‘Art puls’, festival “Mali kompozitor” je u proteklih 14 godina prepoznao preko dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad s najboljim muzičkim pedagozima regiona. Osnovni cilj festivala je afirmacija samostalnog dječjeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad”, istakao je Mladen Matović, direktor festivala.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječjeg žirija, koji su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Marija Tomić iz Lopara, Dejan Kesić iz Mrkonjić Grada i Teodora Barac iz Banjaluke.

“Svima je već dobro poznato da se ‘Mali kompozitor’ već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te s ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine bio partner našeg festivala. Tema ovogodišnjeg festivala  bila je ‘Mir za cijeli svijet’. Kroz ovogodišnji festivalski program podsjetili smo se da je prije 25 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je obezbijeđen mir za sve građane Bosne i Hercegovine. Svi zajedno smo poslali poruku da su mir, zajedništvo, tolerancija i saradnja najvažniji za napredak čovječanstva”, rekla je Sanela Babić, izvršni producent festivala.

Prema već ustaljenoj tradiciji, festival “Mali kompozitor” je i ove godine održan povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Uprkos velikim organizacionim izazovima koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, Direkcija festivala je u uspjela uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka održati kontinuitet održavanja festivala “Mali kompozitor”, koji je  svojim 14. izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacije koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine.

 

Nezavisne.com

Izdvojeno