bdf.brcko@gmail.com

Oduzeli ste nam pravo na život!

Ponovo protesti u Brčkom. Ugostitelji nezadovoljni odlukom Vlade Brčko distrikta da zatvore ugostiteljske objeke, zbog pogoršane epidemiološke situacije, poručili: Oduzeli ste nam pravo na život, tako što ste nam oduzeli pravo na rad.

Nekoliko dana nakon održanih protesta u Brčkom, ugostitelji opet podigli glas protiv uvedenih mjera o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

“Oduzimajući pravo na naš rad, mi moramo gledati svoju djecu gladnu. Ona danas nisu gladna, juče smo i prekjuče možda nešto imali, ali sutra i prekosutra će već biti gladna. Ja kao roditelj svoje djece, i u ime svih ostalih roditelja, i zbog njih, neću dozvoliti da lomim prste pred svojom djecom kad mi budu tražili koru hljeba”, kaže Cvijetin Pavić, radnik u ugostiteljstvu.

Tražimo od vlade, kaže on, da sulude mjere uvedene, ukinu odmah, istog trenutka, da bi slobodan narod koji ima pravo na slobodu i na život mogao da radi i da zaradi svoje minimalne dohotke od kojih hrani svoju porodicu.

Ugostitelji  hoće samo da rade da svojim porodicama i radnicima obezbjede koru hljeba.

“Ništa drugo nam ne treba”, poručuju nezadovoljni ugostitelji.

“Tražimo jedan hitan sastanak sa kriznim štabom na koji će nam jasno dati odgovore. Mi tražimo od zdravstva Brčko distrikta, ako raspolažu sa nekim brojem, da je u ugostiteljstvu zaraženo toliko i toliko osoba, nije problem, mi ćemo sve zatvoriti. Ali mi smatramo da mi nismo nikakva prijetnja, nismo izvor zaraze, jednostavno plaćamo cijenu predizbornih skupova, predizbornih kampanja”, istakao je Edin Bećirović, radnik u ugostiteljsvu.

Kako bi oni koji su pogođeni ovim mjerama bili nadomješteni za uskraćeno, šef Odjeljena za privredni razvoj i direktor Direkcije za finansije predložili Vladi Brčko distrikta prijedlog o pomoći.

“Ideja je da to bude isplata bruto plate za vrijeme u kom ljudi nisu radili, sa pripadajućim porezima i doprinosima ali ćemo o detaljima znati onda kada budemo pripremali taj program, radimo na tome i to ćemo u narednih nekoliko dana predložili vladi”, rekao je Pero Gudeljić, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Uprkos obećanjima da će se problemi riješiti, ugostitelji ne vjeruju vlastima Brčko distrikta.

(BN)

Izdvojeno