bdf.brcko@gmail.com

Nažalost, 25. novembar de facto nije praznik u Brčko Distriktu BiH: Sram da nas bude!

Dok se sabiraju finalni rezultati lokalnih izbora i vode pregovori i pregovorčići o strukturi nove vlasti u Brčko Distriktu BiH, dođe nam još jedan 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. I još jednom, jedini znak njegove proslave su slova i boje na zastavicama, papirima i plakatima kojima je ukrašen naš grad, kao i lica s brčanskih portala putem kojih nam nasmijani brčanski lideri čestitaju navedeni praznik.

A kakav je to praznik koga niko u Brčkom de facto ne praznuje? Odoše jutros na posao svi oni kojima nije naređeno da za vrijeme covida ne rade i oni koji ne rade u firmama sa sjedištem u FBiH. Stoga je u suštini i ovaj dan, dan kao i svaki drugi. Ovakvim „radnim“ praznovanjem možemo komotno 25. septembra u Brčkom proslavljati Dan američkih domorodaca (Indijanaca), oblijepiti grad plakatima sa indijanskim likovima, okititi ga indijanskim simbolima, a da naši zvaničnici na brčanskim portalima čestitaju praznik Indijancima. Isto ti ga dođe.

Radom na državni praznik zapravo se vrši grubo nepoštovanje praznika. Radom na 25. novembar – Dan državnosti BiH, krši se važeći Zakon Bosne i Hercegovine kojim je 25. novembar proglašen kao državni praznik i neradni dan.

Razumio bi čovjek ustručavanje da se sprovede istinska neradna proslava praznika i obilježavanje u slučaju da se praznik želi neradno obilježiti i praznovati, a da takvo obilježavanje nije zakonito.

No, 25. novembar, odnosno Zakon kojim je 1995. godine ovaj datum proglašen kao Dan državnosti BiH, državni praznik i neradni dan, presudom Ustavnog suda BiH proglašen je legalnim i u saglasnosti sa Ustavom BiH. Statutom Brčko Distrikta BiH određeno je da su svi zakoni BiH i odluke institucija BiH direktno primjenjivi u Brčko Distriktu BiH. Stoga, 25. novembar bi trebao biti pravi praznik državnosti BiH i neradni dan u Brčkom.

Nažalost, 25. novembar de facto nije praznik u Brčkom. Svaka čast udruženju „Stećak“ na kićenju grada, svaka čast na simboličnom polaganju vijenaca i čestitkama putem brčanskih portala. Međutim, 25. novembar u Brčkom nije praznik, jer je de facto radni dan kao i svaki drugi radni dan.

Hajde sad budi frajer pa ne dođi na posao ili otiđi s posla kući. Budi frajer pa barem otiđi u 10:00 sati s posla da obilježiš praznik u centru grada, bez da ti je iko išta odobrio. Šta ti treba da bi se okuražio?

Treba ti glas onih koji po portalima čestitaju praznik i polažu vijence, a šute o paradoksu njegove „proslave“ u Brčkom. Treba ti glas onih na čijoj je strani legalitet praznovanja 25. novembra u Brčkom kao neradnog dana, a čija je politika ili nesposobna da artikuliše legalitet i istinsko praznovanje 25. novembra kao pravog praznika i neradnog dana u Brčkom, ili je pak do te mjere slaba i uplašena da se boji javno izvršiti navedenu artikulaciju. Trećeg nema. Ili neznanje ili strah.

Konkretno, zašto nijedan politički subjekt u Brčkom, koji na sva zvona po brčanskim portalima čestita 25. novembar, nema znanja ili hrabrosti da kaže: „Sretan vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Praznik i neradni dan na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine!“. Pa da onda lijepo izbifla i po kom zakonu i po kojoj presudi Ustavnog suda i kako je ovaj praznik pravi legalni praznik i neradni dan u Brčkom i zašto niko ne bi prekršio nikakav propis da na današnji dan ne radi slaveći Dan državnosti svoje države.

Možda se boje da će oni koji 25. novembra ne žele da slave ovaj praznik, uraditi nešto slično kada dođe praznik koji oni proslavljaju, a ne proslavljaju ga oni drugi. Onda bi kao domine mogli da propadnu mogi talovi, dogovori, koalicije i slično…A možda jednostavno ne znaju ovo o čemu pišem…

Isti ti koji ne znaju ili se boje, ne bi znali ili ne bi smjeli da kažu, da je legalitet praznovanja 25. novembra neosporan u Bosni i Hercegovini uopšteno i Brčkom kao jedinici pod direktnim suverenitetom BiH, posebno. Čak ni legalitet koji je na njihovoj strani, a nije na strani nekih drugih praznika koji se isto ovako kao 25. novembar proslavljaju u Brčkom, ne bi bio i nije dovoljan da se opamete ili okuraže i poduzmu nešto kako bi se legalan državni praznik državnosti Bosne i Hercegovine, adekvatno i zakonito, neradno, proslavio u Brčkom.

Proslava 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, legalnog praznika u državi BiH i Brčko Distriktu BiH, svedena je na proslavu nekog nelegalnog praznika čija je proslava postala samo simbolika i kakvo-takvo zadovoljenje patriotskog ili nacionalnog elementa kod onih koji žele da slave.

Međutim, ovakva proslava u Brčkom je zapravo šamarčina Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

Paradoksalno i uvredljivo zvuči činjenica da se u Brčkom 25. novembar „praznuje“, a da se istovremeno krši Zakon po kome se „praznuje“, obzirom da isti taj Zakon propisuje da se radi o neradnom danu, a u Brčkom se na ovaj dan radi.

Praznujemo i radimo. Praznujemo i kršimo Zakon po kome praznujemo.

Ja sramote majko moja mila.

Od sada se više ne možemo pozivati na neznanje kada radimo na državni praznik koji je po Zakonu neradni dan.

Samo na strah.

Boj se ovna, boj se govna…

 

Z.K.G

 

Izdvojeno