bdf.brcko@gmail.com

Na današnjam suđenju Osmanu Osmanoviću svjedočio Senad Jašarević

Na današnjam suđenju Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH, ispitan je Senad Jašarević, koji je prijatelj i nekadašnji kolega optuženog.

Osmanović se tereti da je u leto 1992. godine izvršio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Optužen je da je sa više pripadnika svoje jedinice nanosio telesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS).

Svedok Jašarević je naveo da je tokom kritičnog događaja, odnosno u maju i junu 1992. godine, s obzirom na to da je i ranije radio kao policajac, bio zajedno s optuženim Osmanovićem i da su ispitivali oštećenog Radušić Milenka, prema kome su, kako tvrdi Jašarević, veoma korektno postupali.

Inače, Osmanović je uhapšen je u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnete krivične prijave zbog sumnje da je počinio ratne zločine. Pred sudom se izjasnio da nije kriv.

Tražio je da bude izručen BiH, ali je Srbija to odbila.

 

Danas.rs

Izdvojeno