bdf.brcko@gmail.com

Političke partije sa srpskim predznakom u prednosti, Siniša Milić pred drugim mandatom gradonačelnika

Političke partije sa srpskim predznakom ostvarile su dobar rezultat na proteklim lokalnim izborima u Brčko distriktu, što im ponovo daje važnu ulogu na tamošnjoj političkoj sceni te šansu da i novi gradonačelnik bude Srbin, ali je zbog specifičnosti odnosa i pravila za to potrebna i saglasnost ostalih naroda.

Gradonačelnik Brčko distrikta se ne bira direktno na izborima, kao što je slučaj u ostatku BiH, već u Skupštini distrikta u kojoj je 31 poslanik, od kojih dva predstavljaju nacionalne manjine.

Statutom je definisano da samo poslanik može nominovati kandidata za gradonačelnika, a kandidati moraju biti iz reda članova Skupštine. Nominovanje i izbor moraju se obaviti na prvoj sjednici Skupštine koja u novom sazivu mora biti sazvana u roku od 15 dana od dana potvrđivanja rezultata izbora.

Gradonačelnik se bira tropetinskom većinom od ukupnog broja glasova poslanika, ali u tom zbiru treba da budu i afirmativni glasovi najmanje jedne trećine poslanika svakog od konstitutivnih naroda.

Mjesta u parlamentu Brčkog, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, obezbijedilo je 12 političkih partija. SDA bilježi najviše glasova za sada, a slijede “SNSD-DEMOS”, Socijalistička partija, HDZ BiH, SBB, Narod i pravda, Ujedinjena Srpska, PDP, Stranka za BiH, SDS, DNS i “BH BLOK-SDP BiH i NS BiH”.

Stranačke računice pokazuju da bi SDA mogla imati pet ili šest poslanika, a ostale stranke sa bošnjačkim predznakom po jednog ili eventualno dva. SNSD i SP računaju na po četiri, Ujedinjena Srpska na dva, a PDP, SDS i DNS po jednog. Neizvjesno je i kod Hrvata. HDZ bi mogao uzeti tri ili četiri, a i HSS računa na ulazak u Skupštinu. I ovdje će na rezultate, u određenoj mjeri, uticati glasovi koji stižu poštom iz inostranstva.

Za aktuelnog gradonačelnika Sinišu Milića, koji je i bio nosilac liste SNSD-a na izborima i osvojio najviše glasova među stranačkim kolegama, još tokom kampanje se govorilo da će i ostati u fotelji gradonačelnika. Za “Glas Srpske” kaže da nema pravila, odnosno rotacije među narodima na toj poziciji, te da sve zavisi od postizbornih kombinatorika.

– Sa dobrim rezultatima ulazimo u pregovore o formiranju nove vlasti. Partije iz Republike Srpske će imati najveći broj mandata. To je dobra osnova, ali nam slijede pregovori i dogovori sa partnerima iz druga dva naroda jer je i Statutom uređeno da se za Vladu i niz drugih odluka mora dobiti saglasnost sve tri naroda – istakao je Milić.

Na pitanje kakvi su međustranački odnosi između srpskih stranaka, kazao je da je situacija najsličnija onoj na nivou BiH.

– Od početka kampanje smo se dogovorili da nam ovdje treba što šira srpska koalicija, da je potrebno prevazići razlike između partija iz srpskog naroda. Ovdje se formiraju nacionalni blokovi i tako se odlučuje. Već smo sjeli i pričali sa našim partnerima, predstoji nam još jedna runda pregovora u potrazi za tim najboljim rješenjem – istakao je Milić i dodao da će tražiti saradnju sa svima čiji dugoročni ciljevi idu u korist svih stanovnika Brčkog.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Uroš Vojnović, koji je ponovo obezbijedio mandat u Skupštini, smatra da će dolazeća vlast imati mnogo ozbiljnije izazove te da je zbog toga potrebna stabilnost.

– Mora se formirati stabilna vlast. Potrebno je sačekati zvanične rezultate i da se nakon toga dogovorimo o politici buduće vlade. Vlast zavisi od sve tri naroda – istakao je Vojnović i dodao da je već bilo razgovora sa SNSD-om i SP-om.

(Glas Srpske)

Izdvojeno