bdf.brcko@gmail.com

Političke partije sa srpskim predznakom u prednosti, Siniša Milić pred drugim mandatom gradonačelnika

Političke partije sa srpskim predznakom ostvarile su dobar rezultat na proteklim lokalnim izborima u Brčko distriktu, što im ponovo daje važnu ulogu na tamošnjoj političkoj sceni te šansu da i novi gradonačelnik bude Srbin, ali je zbog specifičnosti odnosa i pravila za to potrebna i saglasnost ostalih naroda.

Gradonačelnik Brčko distrikta se ne bira direktno na izborima, kao što je slučaj u ostatku BiH, već u Skupštini distrikta u kojoj je 31 poslanik, od kojih dva predstavljaju nacionalne manjine.

Statutom je definisano da samo poslanik može nominovati kandidata za gradonačelnika, a kandidati moraju biti iz reda članova Skupštine. Nominovanje i izbor moraju se obaviti na prvoj sjednici Skupštine koja u novom sazivu mora biti sazvana u roku od 15 dana od dana potvrđivanja rezultata izbora.

Gradonačelnik se bira tropetinskom većinom od ukupnog broja glasova poslanika, ali u tom zbiru treba da budu i afirmativni glasovi najmanje jedne trećine poslanika svakog od konstitutivnih naroda.

Mjesta u parlamentu Brčkog, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, obezbijedilo je 12 političkih partija. SDA bilježi najviše glasova za sada, a slijede “SNSD-DEMOS”, Socijalistička partija, HDZ BiH, SBB, Narod i pravda, Ujedinjena Srpska, PDP, Stranka za BiH, SDS, DNS i “BH BLOK-SDP BiH i NS BiH”.

Stranačke računice pokazuju da bi SDA mogla imati pet ili šest poslanika, a ostale stranke sa bošnjačkim predznakom po jednog ili eventualno dva. SNSD i SP računaju na po četiri, Ujedinjena Srpska na dva, a PDP, SDS i DNS po jednog. Neizvjesno je i kod Hrvata. HDZ bi mogao uzeti tri ili četiri, a i HSS računa na ulazak u Skupštinu. I ovdje će na rezultate, u određenoj mjeri, uticati glasovi koji stižu poštom iz inostranstva.

Za aktuelnog gradonačelnika Sinišu Milića, koji je i bio nosilac liste SNSD-a na izborima i osvojio najviše glasova među stranačkim kolegama, još tokom kampanje se govorilo da će i ostati u fotelji gradonačelnika. Za “Glas Srpske” kaže da nema pravila, odnosno rotacije među narodima na toj poziciji, te da sve zavisi od postizbornih kombinatorika.

– Sa dobrim rezultatima ulazimo u pregovore o formiranju nove vlasti. Partije iz Republike Srpske će imati najveći broj mandata. To je dobra osnova, ali nam slijede pregovori i dogovori sa partnerima iz druga dva naroda jer je i Statutom uređeno da se za Vladu i niz drugih odluka mora dobiti saglasnost sve tri naroda – istakao je Milić.

Na pitanje kakvi su međustranački odnosi između srpskih stranaka, kazao je da je situacija najsličnija onoj na nivou BiH.

– Od početka kampanje smo se dogovorili da nam ovdje treba što šira srpska koalicija, da je potrebno prevazići razlike između partija iz srpskog naroda. Ovdje se formiraju nacionalni blokovi i tako se odlučuje. Već smo sjeli i pričali sa našim partnerima, predstoji nam još jedna runda pregovora u potrazi za tim najboljim rješenjem – istakao je Milić i dodao da će tražiti saradnju sa svima čiji dugoročni ciljevi idu u korist svih stanovnika Brčkog.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Uroš Vojnović, koji je ponovo obezbijedio mandat u Skupštini, smatra da će dolazeća vlast imati mnogo ozbiljnije izazove te da je zbog toga potrebna stabilnost.

– Mora se formirati stabilna vlast. Potrebno je sačekati zvanične rezultate i da se nakon toga dogovorimo o politici buduće vlade. Vlast zavisi od sve tri naroda – istakao je Vojnović i dodao da je već bilo razgovora sa SNSD-om i SP-om.

(Glas Srpske)

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...