bdf.brcko@gmail.com

Pet timova vrši dezinfekciju svih školskih objekata kako bi nastava na području Distrikta mogla biti nastavljena

Pet timova Odjela za javnu bezbjednost vrši dezinfekciju svih školskih objekata, kako bi nastava na području Distrikta sutra mogla biti nastavljena, potvrdio je šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović.

Naglasio je da su za sve škole obezbijeđena dezinfekciona sredstva i sve potrebno još prije obustave nastave, te da će način odvijanja nastave u srednjim školama po pola razreda naizmjenično svake sedmice, uticati i na smanjenje gužvi u autobusima kada je riječ o prijevozu učenika.

„Podjelu odjeljenja uradit će direktori shodno protokolu koji smo već dogovorili. Naći će tehniku, kao npr. parni neparni brojevi, ili po dnevniku prva polovina od 1 do 10, pa od 10 do 20. Jedan od razloga zašto se odjeljenja polove je i taj da bi u autobusu bilo duplo manje učenika“, pojasnio je Osmanović.

Dodao je, da su prema jučerašnjem presjeku, u srednjim školama tri nastavnika i tri učenika pozitivna na COVID, te četiri nastavnika i 15 učenika u izolaciji. A u osnovnim školama četiri nastavnika su pozitivna, šest ih je u izolaciji, dok je 71 učenik u izolaciji.

Kada je riječ o predškolskim objektima, dodao je da tu nije bio niti jedan značajniji problem.

„Imali smo tri vaspitača koji su bili pozitivni na COVID, oni su u izolaciji i na liječenju, a mislim da je jedan već i negativan. Do sada nismo imali zabilježen slučaj dijeteta koje se zarazilo u vrtiću, mjere se maksimalno poštuju, sve se dezinfikuje redovno, djeci se mjeri temperatura. Ipak, činjenica je da su roditelji u strahu i da manje šalju djece u vrtiće nego je to bilo ranije. Međutim, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, vrtići i škole rade, pokušava se čuvati ta socijalna distanca i pridržavati se epidemioloških mjera. Jednostavno s ovom pandemijom moramo se naučiti živjeti i nositi“, dodao je Osmanović.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno