bdf.brcko@gmail.com

Štrajk upozorenja Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko Distrikta

Od ponedeljka 8.Novembra službenici Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko Distrikta započeli su sa štrajkom upozorenja protiv uskraćivanja njihovog prava na dodatak na plaču a koji im je bio uveden Zakonom o platama i naknadama zaposlenih u organima uprave Brčko Distrikta koji je Skupština Distrikta usvojila prošle godine.

Naime, Skupština Brčko Distrikta je po hitnom postupku na posljednjoj sjednici u ovom sazivu 28.oktobra usvojila izmjene pomenutog zakona kojim je brisana odredba kojom se uvodi dodatak na platu zaposlenima u Javnom registru i time ostavila šalterske i druge radnike koji rade sa strankama bez dodatka na platu koji je iznosio deset posto.

Čudno je da su se skupštinski poslanici odlučili na ovaj potez na posljednjoj sjednici u odlazećem sastavu i neposredno prije izbora, pa se opravdano špekuliše da se možda radi i o ličnim motivima nekoga iz vladajuće većine. Od štrajkača se može čuti da je izmjena zakona motivirana javnim verbalnim sukobom između Predsjednika Skupštine Eseda Kadrića i Šefa pododjeljenja za javni registar Hajrudina Jusufovića Belje i da većina poslanika u skupštini koji su glasali nije ni znala suštinu izmjena ovog zakona.

Ovakve izjave mogu ili ne moraju biti tačne, ali se zaista prilikom usvajanja izmjena ovog zakona nisu mogla čuti jasna i suvisla obrazloženja zašto se brišu pomenute odredbe zakona koje su dovele do prvog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta u njegovoj istoriji.

Ako su ovakve tvrdnje tačne, onda se otvoreno po ko zna koji put može govoriti o Distriktu kao privatnoj prčiji pojedinaca u vlasti koji zarad svojih ličnih motiva mijenjaju zakone kako bi dokazali građanima Distrikta da su iznad zakona.

 

E.U.

Izdvojeno