bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKI FORUM: ZA KOGA BI TREBALO GLASATI NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U DISTRIKTU?

Znamo da na brčanskom političkom tržištu nema ništa posebno novo i dobro. Uz to, bezvoljni smo, razočarani i mnogo puta prevareni.

No, bez obzira na to, iz postojeće ponude, kojom nismo oduševljeni i koja nije motivirajuća, izabrat će se nova vlast koja će upravljati našim životima naredne 4 godine. Zato budimo racionalni, ne okrećimo glavu i birajmo najmanje zlo, birajmo one koji nude, kakvu-takvu alternativu. Ali, birajmo s nekim opštim i racionalnim razlogom. Akcenat stavljamo na one stranke koje se deklariraju kao probosanske.

Najveće razočarenje, jer su i očekivanja bila najveća, je Savez za bolju budućnost (SBB) Brčko Distrikta. Kadrovski respektabilan, sa referentnim, uticajnim i bogatim kadrovima, kao što su Saković, Zahirović, Ljuca, uz neke ukrasne dodatke, oni su već odavno trebali da budu nosioci novog i boljeg, nosioci jedne principijelne probosanske politike.
Ali oni to nisu bili, niti će biti. Ta nada je definitivno istrošena. To potvrđuju sve ove godine njihovog političkog angažmana. Mada su se u javnosti željeli drugačije predstavljati, oni su bili sve ove godine služinčad vlasti. Za sve loše što je kreirala vladajuća brčanska politika u proteklom periodu oni su digli ruke i podržali.

Ovaj trojac takav je bio i u drugim stankama koje su napuštali brod koji tonuo ili su mislili da tone.

Uvijek uz vlast i radi vlasti, služeći vlasti, isključivo radi ličnih interesa. U ostvarivanju ličnih interesa bili su jako uspješni. Stvorili su ogromno lično bogatstvo. I to nije sporno. Ali ta materijalna sigurnost nije ih učinila principijelnim, niti su podređivali lične interese opštim, kao što tvrde. Nada da oni mogu bolje i drugačije definitivno je istrošena. Njima se više ne vjeruje. Oni su, nažalost, brčanski tajkuni, i ništa više od toga i krajnje je vrijeme da završe na političkom smetlištu.

Pored njih, novo najveće razočarenje je Narod i pravda i to prije svega zahvaljujući njihovom lideru Damiru Bulčeviću. Taj mladi čovjek je imao veliku šansu koju je jeftino prokockao, jer jednostavno nije imao ni hrabrosti ni kvaliteta za nešto više.

Prvo, za razliku od Konakovića, on nikada nije bio u sukobu sa SDA i Esedom Kadrićem, niti se ikada distancirao od njihove politike, koju je on velikim dijelom kreirao. On se definitivno odvojio od SDA onda kada ga ona više nije htjela. Kao takav on je ostao klon SDA.

Ako je ko mogao srušiti SDA na ovim izborima onda je to bila velika koalicija, kakva se napravila u Sarajevu. I ovdje se pokušalo nešto slično (SDP, Naša stranka, Narod i pravda, BDP i mnoge druge manje stranke i nezavisni pojedinci). Sve to je minirao Bulčević radi ličnih iracionalnih ambicija. Na kraju je završio sa Đapom, političkim marginalcima i botovima koji nisu vrijedni pomena.
Ostaju mu još njegovi srpski i hrvatski mentori, kojima obmanjuje svoje sljedbenike.

Ovdje moramo izraziti žal za nekim političarima iz proteklog perioda. Jedan od njih je Suad Burić. Veoma dobar poslanik, ali očigledno loš političar. Završio je tamo gdje mu nije mjesto. Bez obzira na sve, treba da se vrati u svoje prirodno okruženje.

O SDA ne treba trošiti riječi. Oni najbolje govore o sebi onim što su radili sve ove godine dok su bili na vlasti.

Pa šta ostaje probosanskim biračima? BH BLOK (SDP i Naša stanka). Znamo, ne morate govoriti, da ni kadrovski ni programski ne nude ništa novo, osim mlade Emine Terzić koja je brčanskoj političkoj sceni pokazala kako bi se trebala voditi kampanja. I pored toga što vuku hipoteke iz prošlosti, što se nisu do kraja kadrovski osvježili, što Naša stanka još uvijek nije u punom obimu zaživjela u Distriktu, oni su u ovome trenutku jedina alternativa. Možda i lažna, ali ipak neka alternativa ovome beznađu.

Nakon mnogih lomova i podjela, u njihovim redovima ostali su odani. Idejno, i na nivo BiH, kao i na nivou Brčkog socijalna pravda i multietničko građansko društvo, što oni programski nude, jedina su alternativa etno-konfesionalnim podjelama.
Zato treba za njih glasati. Ne zato što su dobri, ne zato što su se reformisali, nego zato što su kakva-takva nada i alternativi, zato što bi mogli biti bolji. Posebno ako budu uvažili podršku neutralnih koju će sigurno na ovim izborima imati. Zato treba glasati za njih i uz rizik da pogriješimo.

Njima treba pridodati i Stranku za BiH. Znamo, mnogi će reći da su oni cijelo vrijeme u vlasti, a ništa nisu uradili. Sve mi to dobro znamo. Ali oni su ipak nešto sačuvali. Sačuvali su neke vrstu građanske pristojnosti i uljuđenosti, kao i otvorenosti za uvažavanja standarda i kvaliteta. I nissu alavi, kao ostali.

Time su privukli veliki broj novih članova koji donose glasove, tako da je tu dobar rezultat zagarantovan. U savezu sa BH BLOKOM (SDP i Naša stanka) oni poslije izbora mogu biti ozbiljan politički subjekt u novoj vlasti, ako budu zajedno. U protivnom, bit će dodatak nacionalnim stankama.

Od srpskih političkih stranaka jedina ozbiljna alternativa SNSD-u je PDP sa Sinišom Golićem. Mada su se prilično konformirali u vlasti, ipak ostaju potencijal za nešto bolje. SDS je radikalnim kadrovskim promjenama napravio sebi veliku štetu.

Hrvati tek treba da rade na sopstvenoj političkoj pluralizaciji. Sve stranke sa hrvatskim predznakom liče na HDZ. Tako da tamo i nema prave alternative.

Građani, vi ste na potezu. Glasajte po svojoj savjesti. Mi se sa vama godinama družimo. Uvijek smo bili otvoreni, te smo i sada otvoreno iznijeli svoje mišljenje. Na vama je da birate.

 

BF

Izdvojeno