bdf.brcko@gmail.com

UBLEHE, NAROD, PRAVDA I KRAJ SVIJETA: MIRSAD ĐAPO KAO BRČANSKI PRIMJER

Stranački prvaci iz Sarajeva Dino Konaković, Kemo Ademović, te nosilac liste za Skupštinu Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, isticali su da se na njihovoj listi nalaze mladi, sposobni, stručni i pošteni kadrovi, među kojima su najbolji studenti, naučni radnici.

Konaković je tom prilikom poručio svojim kandidatima da „lični interes nikada ne smije biti ispred općeg, kampanju vodite odgovorno, moralno i čisto, a hrabro u brk svima recite šta je pogrešno, šta ne valja“.

Već nekoliko dana nakon toga ustanovljeno je da je jedan od tih mladih, stručnih, moralnih i poštenih bio diler droge, a koji je, posipajući se pepelom nakon javnog obznanjivanja te činjenice, još jednom naglasio svoju moralnu čistotu rečenicom: „Kod mene je gram bio gram.“

Desetak dana kasnije obznanjena je vijest da Dodikov omiljeni tajkun Dragan Čičić nije uspio iz brčanskog preduzeća „Novi Bimex“ izvući 76 miliona KM. Brčansku mesnu industriju „Bimex“ Čačić je privatizirao 2005. godine za 200 KM u vrijeme gradonačelnikovanja Mirsada Đape (kandidat Naroda i pravde za skupštinu Brčo distrikta BiH), iako je procijenjena vrijednost kapitala poduzeća bila oko 55 miliona KM.

Ni tužilački, ni sudski, ni policijski organi se nisu bavili potpisnicima ove po distrikt štetne privatizacije, ali u ušima odjekuje izjava pater familiasa distrikta Mirsada Đape: „Uvjeren sam da će ovaj kolektiv u novim uslovima biti još jedan primjer za ugled na brčanske modele privatizacije.“

A kakav model privatizacije preferira tata-mata distrikta postalo je jasno nakon što je stavio potpis na ugovor s „Vindijom“ iz Varaždina kojoj je distrikt za 730.000 KM prodao milion metara kvadratnih zemljišta za navodnu izgradnju 11 farmi peradi i jednog industrijskog pogona.

Obećano je tom prilikom da će, za početak, biti zaposleno preko 500 radnika kao i to da će mnogi poljoprivredni proizvođači dobiti mogućnost da ovoj firmi pod povoljnim uslovima prodaju mlijeko i ostale poljoprivredne proizvode. Od svega obećanog ostvareno je samo to da se građani distrikta osjećaju kao bibci. Ono što manje upućeni znaju je činjenica da vlasnik „Vindije“ Dragutin Drk poput Čičića ima povlašten položaj kod Milorada Dodika, i evidentno, jednog od najperspektivnijih kadrova Naroda i pravde.

Eto vam revolucije, eto vam Maldiva. Laž, opsjena, privid, kriminal, droga. Sljedbi će trebati rehabilitacija kada ovo završi, detoksikacija. Maldiva nema, ima Bosne, još uvijek ima i razuma, hvala Bogu.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ
Cijeli tekst možete pročitati u najnovijem štampanom broju lista /STAV/

Izdvojeno