bdf.brcko@gmail.com

Nadležni sud u Brčkom produžio pritvor Peji Mendešu, Jasminu Ravkiću* i Mati Gluhakoviću*

Nakon što je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH zbog sumnji na izborne neregularnosti produžio pritvor Stojanu Bavarčiću, nadležni sud u Brčkom istovjetno je postupio i u slučaju osumnjičenih Peje Mendeša, Jasmina Ravkića* i Mate Gluhakovića*. Zbog sumnje da su iskoristili lične dokumente većeg broja građana Distrikta prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH, te opasnosti da bi u krivičnom postupku mogli uticati na svjedoke, njima je pritvor produžen za dva mjeseca.

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više lica pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u naredbi o provođenju istrage. Gluhakovića se sumnjiči da je u dogovoru sa Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje trideset mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno sa njim, bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH.

S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u distriktu Brčko iznosi 5 180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjesec dana usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području. U samo petnaest dana otvoreno je sedam predmeta protiv osam osumnjičenih lica među kojima su i aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije. Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor. Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su osumnjičeni pritvoreni, Tužilaštvo u svakom od otvorenih slučajeva zahtijeva od suda da im trajanje ove mjere produži za još dva mjeseca. Na rješenje o produženju pritvora osumnjičeni mogu izjaviti žalbu, koja pak ne zadržava izvršenje ove mjere.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Izvor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

 

Izdvojeno