bdf.brcko@gmail.com

Svu vlast u Distriktu preko gradonačelnika drže srpski tajkuni i njihovi bošnjački poslušnici

Kampanja za lokalne izbore u BiH, zakazane za 15. novembar, u punom je zamahu bez obzira što se pandemija corona virusa svakodnevno širi, što je broj oboljelih sve veći, što je broj smrtnih slučajeva u drastičnom porastu.

Na brčanskom Trgu mladih svakodnevno bar tri stranke ubjeđuju građane da su oni politička opcija kojoj treba pokloniti povjerenje. Glasna muzika, najčešće etnički obojena, flajeri s političkim parolama, stranački obojeni baloni, upaljači i jeftine olovke, dekor su kojim se javno mame potencijalni glasači. A tajno to čine potkupljivanjem, plaćanjem glasova i falsifikovanjem biračkih spiskova. Do trenutka kad nastaje ovaj tekst Policija i Tužilaštvo distrikta otvorili su šest predmeta i pritvorili četiri osobe zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Jedan od pritvorenih i osumnjičenih za prevare u predizbornom procesu je ovdašnji političar Pejo Mendeš. Riječ je o kadru Hrvatske seljačke stranke, poslaniku u Skupštini Brčko distrikta i nosiocu liste za predstojeće lokalne izbore. Osim njega u pritvoru se nalaze još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić, te Mato Gluhaković, a svi su označeni kao članovi grupe koja je zajednički učestvovala u nezakonitom prijavljivanju građana za glasanje van BiH.

Ono što karakterizira i ovogodišnju predizbornu kampanju je izrazita nacionalana homogenizacija. U tome prednjači HDZ, pa se čini da oni unutar hrvatskog biračkog tijela nemaju konkurencije. Srpsko biračko tijelo uglavnom je okupljeno oko SNSD-a i Demosa, koji čine koaliciju Okupljanje za Brčko. Tu su i neizostavni SDS, PDP, SP, US, DNS, te nekolike manje stranke i nezavisni kandidati. Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog i nosilac liste SNSD-a, najisturenija je politička figura srpskog političkog bloka, iako nema liderskih predispozicija. Sudeći po kuloarskim pričama on je samo piun moćnih SNSD-ovih tajkuna Đorđija Kojića (Brčko gas) i Slobodanke Ćurčić (Slobo-prom), zadužen za rastakanje pravnog ustrojstva distrikta i Konačne arbitražne odluke o Brčko distriktu BiH pod direktnim suverenitetom države BiH.

Bošnjačko biračko tijelo je i pred ove izbore prilično disperzivno, odnosno rasuto na veliki broj stranaka i nezavisnih kandidata. Dominantni bošnjački politički faktor je SDA. SDA-ovci su skoncentrirani na kampanju u ruralnim dijelovima distrikta. To je njihova provjerena baza, iako ovogodišnju kampanju vode pod motom Esed Kadrić – gradonačelnik. Ovaj moto ukazuje na činjenicu da se Bošnjaci, u nekoliko mandata, nisu uspjeli izboriti za tu poziciju.

Tu su još koalicija BH BLOK – SDP I NAŠA STRANKA, stranka za BiH, DF, SBB, te nove stranke i koalicije Narod i Pravda i SDBiH-BiN Brčko.

U dosadašnjem dijelu predizborne kampanje najglasniji su predstavnici Naroda i pravde, koji najčešće “udaraju” po SDA. U tom smislu najsličniji su svojim kolegama iz sarajevskog kantona. Ovdašnji lider Naroda i Pravde, Damir Bulčević, izašao je iz šinjela SDA. Zadnji na njihovoj listi, Mirsad Đapo, promijenio je u prethodnih dvadeset godina nekoliko stranaka, i on je, čini se najslabija karika na ovoj listi, jer ga građani optužuju za mnoge političke nepoćudnosti još iz vremena njegovog gradonačelnikovanja i predsjedavanja Skupštinom Brčko distrikta.

SBB koji je u sadašnjem skupštinskom sazivu dio vladajuće većine ima veoma blijedu kampanju. Unutarnje trzavice i raskoli došli su u najnezgodnije vrijeme. Formalno se na čelu stranke nalazi Ina Pamučkić, mlada i neiskusna političarka, dok sve konce vuku Šemso Sakić i Halil Ljuca. Prvi je poznat kao vlasnik aviona, aerodroma i firme za horizontalnu signalizaciju cesta, te kao čest politički preletač /SDA, SBiH, SBB/ i još vještiji političko-materijalni ucjenjivač. Halil Ljuca je vlasnik fabrike namještaja Oglavina, sa 100-tinjak zaposlenih, ali mu je u prethodnom poslaničkom mandatu bilo potpuno moralno da na skupštinski platni spisak prebaci i doprinose za PIO/MIO. Interesni brak SDA-SBB koji puca po svim šavovima u drugim kantonima, izgleda da je i ovdje pred razvodom, ali se o tome još uvijek javno ne govori.

Najstabilnijim političkim subjektom čini se koalicija BH BLOK (SDP i NAŠA STRANKA). Skupovi su im odlično posjećeni, lista kombinacija mladosti i iskustva. Pod motom znamo i možemoobećavaju zaustavljanje odlaska mladih, borbu protiv sistemske korupcije, te rješavanje komunalnih problema u distriktu.

Ovogodišnje predizborne kampanje možda najbolje opisuju riječi Tomislava Stjepanovića, Predsjednika OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH koji kaže: “Ulazeći u finiš lokalne izborne kampanje u Brčko distriktu BiH, neodgovorni pojedinci na najvišim pozicijama ne biraju sredstva i načine da bi svojoj stranci i “bratiji” osigurali nepripadajuću političku prednost i koji glas više. S tim u vezi učestalo je korištenje javnih resursa, državnih i javnih službenika, te službenih vozila najviše klase u stranačke svrhe i potrebe. Javni službenici u strahu od odmazde i otkaza ne smiju odbiti zahtjeve nadređenih, te se ponizno stavljaju u službu bahatih pojedinaca, ali ih moramo upozoriti da plaće ne primaju od tih pojedinaca nego iz proračuna Brčko distrikta BiH, dakle od svih građana i da su odgovorni za zakonito postupanje i ponašanje.”

Dakle, u ovogodišnjoj izbornoj trci za 32 poslanička mandata učestvuje 20 sadašnjih poslanika, što ne obećava potrebne promjene u političkom životu distrikta. Po svemu sudeći građanstvo će i naredne četiri godine plaćati, avione, kamione, kladionice, poslovne i druge prostore, te “poslove” svojih političkih uzdanica.

(TBT, E.P.)

Izvor: https://thebosniatimes.ba/52776/brcko-distrikt-je-samo-dzepno-izdanje-drzave-svu-vlast-preko-gradonacelnika-drze-srpski-tajkuni/

Izdvojeno