bdf.brcko@gmail.com

Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, obavezne maske na otvorenom

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je epidemiološka situacija u Distriktu komplikovana s tendencijom daljeg pogoršavanja.

On je kazao da je u 24 sata na području Distrikta registrovano 98 lica koja su pozitivna na COVID-19.

„Ocijenili smo da je jedan od osnovnih razloga ovog stanja nepridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Broj od 98 lica imamo zbog akumuliranih osoba preko vikenda. Od tih 98 muških je 50, a ženskih 48. Kada se analiziraju godine starosti većinom su to osobe srednje i mlađe životne dobi što i to može ukazivati gdje bi mogla biti žarišta. Aktivnih slučaja je 330, a od početka epidemije imamo registrovano ukupno 678 pozitivnih“, kazao je Pezerović.

Zbog teške epidemiološke situacije Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je nekoliko naredbi koje stupaju na snagu danas, a najznačajnija je naredba o zabrani svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Učesnici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obavezno nošenje zaštitne maske.

„Također, na današnjoj sjednici Štab je naložio i obavezno nošenje maske na otvorenom u grupi od dva ili više lica. Štab je naložio i inspekciji da pojača rad na terenu i kontrolu ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo da li se poštuju donesene mjere i naredbe Štaba. Data je mogućnost da inspekcije izriču mjeru zabrane obavljanja ili zatvaranja tih objekata u slučaju da utvrde da se u tom objektu ne poštuju izrečene mjere i naredbe. U slučaju pogoršanja ili nepoštovanja naredbi postoji mogućnost da se Štab izjasni o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata“, kazao je Pezerović dodajući da je Štab na današnjoj sjednici donio i mjeru koja se odnosi na lica bez zdravstvenog osiguranja kako bi im se omogućilo pružanje zdravstvene usluge, dijagnostika i liječenje u slučaju simptoma zaraze korona virusom. Prilikom javljanja u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH identitet tih lica će se moći utvrditi na osnovu lične karte kao dokaz o prebivalištu na području Brčko distrikta BiH.

Pezerović je na današnjoj konferenciji za medije kazao da u petak stupa na snagu i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Taj zakon je dobar i efikasan instrument i na osnovu tog zakona propisane su sankcije koje će biti znatno strože nego što su bile po dosadašnjim propisima. Od petka kontrolni organi krenut će u kontrole podnošenja kaznenih prijava“, istakao je Pezerović.

Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH Nihad Šibonjić kazao je da je krajnje vrijeme da građani počnu poštovati sve dosadašnje donesene mjere Štaba.

„Situacija se pogoršava u svijetu, u našem okruženju, a i kod nas je trenutno loša. Svaki dan imamo na desetine novih zaraženih pacijenata, svaki dan imamo prijem od 7 do 10 pacijenata u bolnicu. Svaki taj pacijent se najmanje dvije sedmice mora zadržati u bolnici i uglavnom se primaju oni sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Također, i oni koji imaju lakšu kliničku sliku nekad se moraju primiti zbog drugih bolesti, što dodatno opterećuje naš bolnički sistem. Mi u zgradi Odjeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu trenutno imamo 25 pacijenata i tu smještamo najteže pacijente kojima je potreban respirator i kisik. Trenutno je dvoje na respiratoru i jedna osoba je na neinvazivnoj ventilaciji. Šest lica je s teškom kliničkom slikom i šesnaest sa srednje teškom kliničkom slikom. Kada je u pitanju zgrada ginekologije, tu imamo 16 pacijenata – 3 s teškom kliničkom slikom i 13 sa srednje teškom kliničkom slikom. Za šest pacijenata nismo uspjeli dokazati testiranjem da su COVID pozitivni, ali imaju simptome koji ukazuju da se najvjerovatnije radi o COVID infekciji“, kazao je Šibonjić.

On je istakao da je od Štaba dobijen zadatak kako bi se pripremio „plan B“ i priprema drugih objekata gdje bi se pacijenti smještali.

„Inače, bolnica u Brčkom sveukupno ima 300 kreveta i u ovakvoj situaciji mogli bismo imati najviše do 120 kreveta za COVID pacijente. To je skoro polovina kapaciteta i mi moramo misliti i na ostale pacijente koje treba liječiti. Pošto vidimo da se brzo popunjavaju mjesta, mi smo oslobodili Odjeljenje pedijatrije i njega smo preselili na Odjeljenje otorinolaringologije koje ćemo pregraditi, a to ćemo uraditi i na Internom odjeljenju kako bismo dobili još mogućih tridesetak kreveta. Od Štaba smo dobili i zadatak da pripremimo za svaki slučaj i dodatni objekat za potrebe COVID pacijenata. Da li će to biti neka škola, fiskulturna dvorana – vidjet ćemo. Doktori i sestre, svi smo mi na izmaku snaga i sve nas je više koji postajemo zaraženi i ostajemo u izolaciji zbog kontakata“, kazao je Šibonjić.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno