bdf.brcko@gmail.com

Inspektori utvrdili da značajan broj putnika, učenika, ali i vozača autobusa u gradskom prevezu ne koristi maske

Inspektori brčanskog Inspektorata su, u posljednjih nekoliko sedmica, vršili intezivne kontrole poštivanja i primjene epidemioloških mjera kod vozača i putnika u javnom gradskom prevozu u Distriktu. Upravo je i Krizni štab za spašavanje u svojoj posljednjoj naredbi javni prevoz detektovao kao žarište za moguće širenje virusa korona.

„U prvih nekoliko dana tokom vršenja kontrole utvrđeno je da značajan broj putnika, učenika, ali i vozača autobusa u gradskom prevezu nije koristio maske, te su istima na licu mjesta izdati prekršajni nalozi“, kazao je danas Zoran Gajić, glavni inspektor.

Takođe, inspekcija je vršeći redovne kontrole utvrdila da se na autobuskim stajalištima okuplja veći broj lica, te je na njihovu preporuku Krizni štab donio naredbu da su putnici obavezni da nose masku i na autobuskim stajalištima.

Gajić je pojasnio da su zbog nepoštivanje nošenja maski u javnom prevozu i na autobuskim stajalištima inspektori izdavali prekršajne naloge u visini od 30 KM, no da će od petka kada stupa na snagu novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti u Brčko distriktu, te kazne biti znatno rigoroznije i iznosit će 100 KM.

Prilikom donošenja prošlosedmične Naredbe o obustavi izvođenja nastave u Brčko distriktu u trajanju od pet radnih dana Krizni štab je naložio Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta da dostavi plan odvijanja nastave nakon što škole ponovo počnu raditi, naročito vodeći računa o okupljanju velikog broja djece u javnom prevozu, koje je prepoznato kao žarište širenja virusa.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno