bdf.brcko@gmail.com

Ilija Kalajdžić otišao u penziju, na čelu brčanskog Sindikata kao v.d. Igor Babić

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH, na Izvještajno-izbornoj sjednici, prihvatilo je izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za minuli period, te Plan djelovanja tokom ove i naredne godine. Na istoj sjednici, zbog odlaska u penziju, dužnosti sekretara brčanskog Sindikata, razriješen je Ilija Kalajdžić, a na ovu poziciju, kao vršiilac dužnosti, imenovan je Igor Babić. Zahvaljujući se na dugodišnjoj uspješnoj saradnji članovima predsjedništva, Kalajdžić je među značajnije rezultate Sindikata naveo ulogu koju je ova organizacija imala kod provođenja privatizacije u Distriktu, pod patronatom supervizora. „U ovom procesu Sindikat je odigrao značajnu ulogu, kako unatoč u bescijenje prodatih fabrika, do tada u društveno-državnom vlasništvu, radnici zaposleni u njima, koji su ostali bez posla, velika većina njih je koliko–toliko finansijski obeštećena“, akcentirao je Kalajdžić.

Sindikat se izborio i za plaćanje minulog rada, naknade za plaćeno porodiljsko bolovanje, odnosno novčanu naknadu, bez obzira je li majka zaposlena ili ne, kao i produženje porodiljskog bolovanja sa 12 na 18 mjeseci. „Onim čim nisam zadovoljan je u zadnje vrijeme nedovoljno transparentno i po hitnom postupku donošenje zakona posebno iz radno-pravne oblasti, ali i činjeniciom da suštinski nije zaživjelo Ekonomsko-socijalno vijeće, te da javna uprava u Distriktu nije reorganizovana na način da je formirano zasebno odjeljenje koje će voditi računa o radu i radnim odnosima u Distriktu, gdje će presudnu ulogu imati Ekonomsko –socijalno vijeće, a ne isključivo politika i političari“, istakao je Ilija Kalajdžić.

Sad već bivši sekretar Sindikata Disatrikta, na kraju je uputio i poruku vladajućima u Distriktu, da moraju istinski povesti više računa o pravima i poziciji radnika. „Svima bi trebalo da je jasno da nema razvoja privrede i ekonomije bez dobro plaćenih i zadovoljnih radnika. Ako se nešto hitno ne učini na ovom planu, stručni radnici, ali i mladi ljudi nastaviće da odlaze iz Distrikta, što u svakom slučaju nije dobro“, zaključio je Ilija Kalajdžić.

Uz zahvalnost na dosadašnjem angažovanju i radu Iliji Kalajdžiću, te na datoj podršci i povjerenju, u narednih šest mjeseci gdje će raditi volonterski, kao vršioc dužnosti sekretara Sindikata Brčko distrikta, izabrani Igor Babić, koji dolazi iz prosvjete, kao prioritetan zadatak organizacije vidi jačanje rada i uticaja Sindikata, kroz Ekonomsko –socijalno vijeće, ali i rad na reformi javne uprave u Distriktu. „Ključno je da vlada svati da treba biti formirano zasebno odjeljenje, pri izvršnoj vlasti, koje će se i prioritetno baviti pravima radnika iz oblasti rada i zapošljavanja“, istakao je Babić.

Omasovljenje članstva, prema Babiću je, takođe jedan od ciljeva na kojima treba intenzivnije raditi u Distriktu. Radnici na području Distrikta, naročito oni zaposleni u privatnom sektoru, morali bi, zajedno s nama, da ojačaju rad Sindikata, prvo kroz masovnost članstva, jer tako dobijamo na snazi, a ujedno i na važnosti, što je preduslov uvažavanja naših zahtjeva kad je riječ i o vlastima, ali i poslodavcima“, zaključio je novi sekretar Sindikata Brčko distrikta, Igor Babić.

 

 

Izvor; RBDBiH

 

Izdvojeno