bdf.brcko@gmail.com

ZATVORITE ŠKOLE, ZATVORITE ŠKOLE, ZATVORITE ŠKOLE, VIRUS JE U UČIONICAMA!

Na današnjem skupštinskom zasjedanju koje je imalo za cilj da odobri novi set grantova, vjerovatno, kako reče jedan poslanik, za „kupovanje“ glasova za predstojeće izbore, uvršteno je u dnevni red, na insistiranje nekih poslanika, razmatranje pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem Covida 19 u Distriktu. Za razliku od većine diskutanata, koji su se uklapapali u anemičnost i nepoduzetnost vlade i Kriznog štaba, treba izdvojiti diskusiju poslanika Alije Denjagića, koji je očajnički insistirao: Zatvorite škole, zatvorite škole, zatvorite škole, virus je u učionicama.

Tamo je situacija više nego zabrinjavajuća, govorio je Denjagić. Uposlenici škola traže pomoć. Virus se širi školskim učionicama, zaraženi su i učenici i profesori, a niko ništa ne poduzima. Zašto ne govorite da zdravstveni radnici odlaze na bolovanja, da se profesori spremaju na takav postupak. Sve su procjene da će situacija biti još gora. A mi čekamo. Šta čekamo. Da se poveća broj oboljelih, da se poveća broj umrlih. Ja ne mogu da čekam da se to desi. Tamo su i moja djeca. Zatvorimo škole, preklinjao je Denjagić.

Na žalost ovo preklinjanje Alije Denjagića nije naišlo na dobar prijem kod čelnika Distrikta. Oni su diskusiju na ovo temu pokušali svesti na predizbornu kampanju. I u tome su uspjeli.

Ostaje pitanje ko će biti odgovoran za nove slučajeve zaraze virusom korona, ko će biti odgovoran za nove tragedije, koje sus e mogle spriječiti. Restriktivne mjere će se, prije ili kasnije, morati donijeti, jer se situacija neminovno pogoršava. Samo je pitanje kolika će biti cijena u broju novo oboljelih i preminulih stanovnika Brčko Distrikta BiH.

ZAKLJUČAK MORA BITI KAKO REČE JEDAN OD GOVORNIKA: NEKO ĆE MORATI ODGOVARATI ZA OVO STANJE! DA LI ĆE?

 

S.M.

Izdvojeno