bdf.brcko@gmail.com

Izborne zloupotrebe u Brčko Distriktu BiH

Tužilaštvo Brčko Distrikta odredilo je mjeru pritvora za sedam od osam osoba, koje terete za zloupotrebe pri prijavama birača za glasanje u odsutnosti. Ovo je za sada jedini slučaj procesuiranja osoba pred Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, a koje se bave izbornim prevarama i time krše zakon po više osnova.

Enormno povećanje broja glasača u odsutnosti i prijave građana da se nalaze na biračkim spiskovima mimo svoje volje, bile su alarm Tužilaštvu Brčko Distrikta. Sedam osoba je već u pritvoru.

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH

“Njih teretimo uglavnom za krivična djela pripremanje krivičnog djela kao posebnog krivičnog djela iz Krivičnog zakona Brčko Distrikta za krivično djelo falsifikovanje isprave i također za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi kada se radi o tri poslanika aktuelne Skupštine, koji su također obuhvaćeni istragama ovog tužilaštva”.

U Brčko Distriktu se 23 građana prijavilo da se nalaze na izvodu za glasanje putem pošte mimo svoje volje. I predstavnici četiri stranke su ukazali na neregularnosti.

ANDREA MRKONJIĆ, predsjednica LIP-a Brčko Distrikta BiH

“Na izvodu za glasovanje putem pošte, kada je riječ o biračima koji su registrirani za Brčko Distrikt, prema podacima koji su bili dostupni na stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je 5.180 birača. Kada usporedimo ovu brojku sa brojem registriranih birača za glasovanje putem pošte za Brčko Distrikt 2016. godine na prethodnim Lokalnim izborima, koja je bila 2.770 birača, možemo uočiti da je znatan porast”.

Sumnja se da je ovo samo dio onoga što bi se u narednom periodu, na dan izbora, ali i nakon toga, moglo pojaviti kao neregularnost i dovesti u pitanje validnost kompletnog izbornog procesa.

DŽEVIDA HUKIČEVIĆ, glasnogovornica Policije Brčko Distrikta

“Policija Brčko Distrikta ima još otvorenih istraga po kojima postupa, a koje se tiču počinjenja krivičnih djela protiv slobode i prava građanina i te aktivnosti idu u smjeru predstojećih izbora, kao i na dan Lokalnih izbora 15. novembra 2020. godine”.

U fer i korektne izbore, građani odavno ne vjeruju.

ANKETA
“Zato što se to namješta, kupuju se glasovi, sve i svašta ima”.
“Odmah bih ja prijavio. Ja sam išao, kontrolisao, jer su mi djeca u Americi…”.
“Zato što se nije do sada ni pokazalo nešto da bih stekla povjerenje”.

Najporaznije od svega je, prema mišljenju Vehida Šehića iz Koalicije “Pod lupom”, nepoštivanje izborne volje građana birača. Nada se da je primjer rada Tužilaštva Brčko Distrikta početak kraja borbe sa izbornim prevarama u BiH.

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Uvijek je bilo tih prevara, tih falsifikata, samo što se sada to radi transparentno, više se to i ne krije i to je ono što zabrinjava svakog normalnog građanina BiH, ali je jako dobro da su institucije konačno počele da rade svoj posao u dijelu koji se odnosi na krivična djela iz oblasti zakonodavstva”.

U Tužilaštvu Brčko Distrikta kažu da od oštrog pristupa neće odustati bez obzira na to kojoj stranci, funkciji ili društvenom miljeu pripadaju pojedinci.

 

Izvor: bhrt.ba

Izdvojeno