bdf.brcko@gmail.com

Umjetničko veče u čast kiparu Aliji Kučukaliću

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko sinoć je u Domu Islahijeta upriličeno umjetničko veče u čast kiparu Aliji Kučukaliću. U okviru programa promovisana je monografija pod nazivom „Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika“ te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić.

“Alija Kučukalić je umjetnik o kojem se ne govori dovoljno, niti su mnogi svjesni njegovih zasluga za razvoj modernog kiparstva u našoj zemlji. Samo za svoj skulptorski rad on je dobio više od dvadeset jugoslovenskih i međunarodnih nagrada, te više društvenih priznanja za doprinos razvoju kiparstva u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi. Što se tiče specifičnosti njegova umjetničkog izraza, većina kritičara se slaže da je bio kipar koji nije bio do krajnjih granica moderan, ali je ostao zapamćen kao klasik moderne skulpture”, kazala je Lejla Kučukalić, umjetnikova kćerka i autorica monografije.

Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je izrazio zadovoljstvo što je osnovana Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić te je kazao da je Alija Kučukalić postavio temelje savremenog kiparstva na našim prostorima, a njegova umjetnička pojava je simbol bosanskohercegovačkog kiparstva 20 stoljeća.

Najpoznatija Kučukalićeva djela su “Spomen žrtvama fašističkog terora u Tasovčićima” kod Čapljine (1974.), spomenik “Desant na Drvar” u Drvaru(1973.), skulpturalno-arhitektonsko rješenje spomenika Đuro Đaković u Sarajevu (1971.), “Leptir na nišanu” u Kragujevcu…

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1997. godine u znak sjećanja na istaknutog umjetnika i profesora Akademije Aliju Kučukalića dodjeljuje nagradu “Alija Kučukalić” studentu čiji se rad ocijeni kao najbolji u konkurenciji selektovanih studentskih radova sa svih odsjeka.

Izvor: RBDBIH

Izdvojeno