bdf.brcko@gmail.com

Pravda za Edina, Pravda za Davida: Protestna šetnja podrške porodici Edina Zejćirovića

Nastavljeno je suđenje optuženima za ubistvo Edina Zejćirovića u Brčkom. Grupa građana okupljena oko porodiće Zejćirović, organizovala je protestnu šetnju podrške porodici nastradalog a podršku su dobili i od aktivista grupe „Pravda za Davida“ koji su došli u Brčko i pridružili se protestu.

Protestna šetnja od zgrade Policije do Trga prave ispred Suda nije ostala neprimjećenja, porodica ubijenog Edina, podržana od prijatelja i aktivista iz Brčkog, Čelića i Banja Luke, prošetala je centrom grada tražeći pravdu za svu nedužno ubijenu djecu.

Protest su podržali i aktivisti iz Banja Luke iz grupe „Pravda za Davida“ koji su iskazali punu podršku porodici ubijenog Edina Zejćirovića.

“Došli smo iz Banja Luke, kad smo čuli za ovo suđenje da podržimo roditelje i rodbinu malog Edina koji je ubijen na jedan izuzetno monstruozan način isto kao naš David. Svi mi ne možemo da shvatimo da postoje takvi ljudi u ovom našem društvu”, izjavio je za Federalnu televiziju Zaim Šibić, aktivista iz Banja Luke.

Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina, ističe da vjeruje u pravosudni sistem i nada se da će monstrumi biti osuđeni na najvišu kaznu zatvora.

“Evo jedino bih volio da se ubrza ovaj proces, da se i mi malo više i rasteretimo i da ovaj narod jednostavno više i odahne od nekih rastezanja ovih tužbi, osobito evo direktno što je vezano za mog sina i osebito za Dženana, za Davida i još drugu djecu koja nisu još ni došli na red za suđenje a kamoli da se sudi. Mislim, to nije uredu u ovom našem sistemu, tu se nešto po meni bi trebalo promijeniti”, dodao je Zejćirović.

Podsjećamo, Tužilaštvo tereti Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića optužnicom da su 17. novembra 2019. godine u sastavu grupe oteli i potom uz iživljavanje do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića čije je tijelo nakon 20 dana pronađeno u Savi.

Prema optužnici, tog dana oko 18.30 pa do 22 časa, nakon što ih je Halilović okupio u dogovoru, u sastavu grupe namamili Zejćirovića da uđe u auto, a Halilović mu je ponudio opciju kvitanja duga u zamjenu za gume i felge.

Vozili su se nasumice po gradu, a Zejćirović je sjedio u sredini zadnjeg sjedišta gdje su ga počeli udarati tražeći isplatu 2.000 maraka.

Nakon kindapovanja, u večernjim satima, odvezli su se do Vučilovca na obalu Save gdje su počeli da se iživljavaju na već promrznutom i izmučeom Zejćiroviću.

“Kada se Zejćirović skotrljao sa nasipa Save, nastavili su ga udarati šakama i nogama po svim dijelovima tijela i glavi, šutirajući ga i gazeći i sve to bezosjećajno, uživajući u premlaćivanju, a naizmjenično su sve to Suan, Nihad i Suvad snimali Suanovim telefonom”, stoji u optužnici.

Nakon bacanja u Savu i izvlačenja, ponovno je krenula tortura, uriniranje po glavi i mučenje. Potom su sjeli u vozilo i otišli, a Zejćirović se usljed nanesenih brojnih povreda, bespomoćan, ubrzo i utopio.

 

 

 

(federalna.ba/Kristijan Bilić)

Izdvojeno