bdf.brcko@gmail.com

U Disktriktu pobjednik je Georg Prvi Kojić: Predizborni nastupi Kadrića, Milića, Bulčevića

U petak 16.10. o.g., lokalne političke partije su započele kampanju za naredne izbore. Centar grada, kao i prethodnih izbora, već podsjeća na modnu pistu gdje se modeli pokažu, naprave malu piruetu i nestanu sa scene, da bi onda uveče u Domu Kulture za svoje članove – to su praktično zatvorene priredbe – uslijedio skup za slikanje za medije i slanje kao neke izborne poruke javnosti. Ranije je ovaj nastup u Domu Kulture mogao bar da bude indicija trenutnog stupnja mobiliziranosti partijske mašinerije, ali obzirom na Covid i pravila koja ograničavaju broj prisutnih ovaj put to otpada.

Na tom slikanju, naravno, nešto se i mora reći. Osvrnut ću se na izrečene kvazi poruke, posebno lokalnih čelnika- kandidata za mjesto budućeg gradonačelnika, mada takva rabota u karikaturalnom naličju demokratije kakva vlada u našoj zbilji nema zapravo smisla. Jer, riječ i argument u političkoj praksi u Distriktu ne znači ništa i ne obavezuje nikoga. Još gore; ozbiljna kritička riječ se po pravilu razbije o glavu onim koji su je praktikovali.
Pogledajmo sastav paralmenta; oni koji su znali i imali šta da kažu: Pašalic, Burić, Suljević, Stjepanović, Krndelj su uklonjeni, a oni koji ne govore ama baš ništa ili kad govore sami sebe ne razumiju, se bore za treći ili četvrti mandat! Šta su to kao poručili glavni kandidati za gradonačelnika, Esed Kadrić (SDA) i Siniša Milić (SNSD)?

SDA i Esed Kadrić

Kadrić i njegov SDA ponudio nam je bajat, već prežvakan prošloizborni hljeb. Kao i prije 4 godine i ovaj skup SDA je bila loša kopija skupova SKJ – samo s zelenim umjesto crvenim predznakom i to od prije pola vijeka. Tako nam je“ prvi u Bošnjka“- jadni i čemerni Bošnjaci da su- poručio „Garant uspješnosti jesu … naši kandidati, koji se ističu svojom ozbiljnošću i odnosu prema zajednici uopće“, „ U jednoj rečenici „to su iskusni i odgovorni kadrovi, ojačani mladom, energičnom i samosvjesnom generacijom“„ SDA je garant napretka. Da je tako, najbolje ukazuju činjenice da tamo gdje su kadrovi SDA imali izvornu i neposrednu nadležnost, poput sektora obrazovanja… napredak je evidentan i više nego zadovoljavajući i to su ocjene mnogih drugih“

Kadrićev glavni igrač ispade ministra obrazovanja Osmanovića zvani REĆIĆE. Kojim je to parametrima Kadrič mjerio taj uspjeh u obrazovanju? Brojem nagrađenih učenika na republičkom nivou ? Najboljim školama, njihovom najboljom opremljenošću i sl. ? Uspjesima na učeničkim olimpijadama? NE, ne, ne. Prije nekoliko dana gore pohvaljeni ministar Osmanović se na okruglom stolu „Distrikt 20 godina poslije“ pred intelektualnom i političkom kremom iz Sarajeva javno pohvalio svojim najvećim dostignućem: Sada u osnovnim školama imamo 300 polaznika Bošnjaka više od Srba! To je to! Bošnjački Crven ban kao krunski dakaz uspješne obrazovne politike! Ovaj intelektulni domašaj najbolje govori zašto smo tu gdje jesmo i čijom zaslugom.

SNSD i Siniša Milić

Nastup SNSD bio je kao i do sad mnogo štedljiviji na riječima. SNSD ne ostavljaju tragove usmenih zločina. Malo se govori kvantitativno, kvalitativno ništa, ali to ništa je zato lijepo i u rukavicama. Tako je nekrunisani kralj Distrikta, politički, ali i privredni Đorđija Kojić izjavio “mi nećemo ništa loše govoriti ni o srpskim strankama, a ni hrvatskim i bošnjačkim”. Milostivo, veliki kralju Georg-e Prvi! Tvoju milost ti Bogićević, Kojić N. , SDS cijeli, neće zaboraviti! I prije ili kasnije kleknut će i poljubit ruku, vidjet ćemo to, pitanje je samo vremena! Uradit će to i oni iz bošnjačkih stranka! Koji? Pa, koje ti izabereš i pokloniš im svoju milost!

Nastup nominalno prvog u SNDS-u Siniše Milića sličan je Kadrićevom: mlak, nekonkretan i… protivrječan. Prvo plakati: Milić se na jednom od njih slikao sam uz stari Savski most koji veže Brčko sa Hrvatskom i koji čeka na rekonstrukciju. Stari most jest jedan od strateških prioriteta Distrikta. Za pohvalu. U međuvremenu Milić otvara fabrike sa Bošnjacima. Nema šta, i to je za pohvalu.

Ali na drugoj strani opet, plakat gdje uz njegovu dominira glava Laktašenka koji sve vidi i sve zna i sve drži pod kontrolom. Pa ti hajde sad soliraj, ako smiješ! Uz to, taj poziv Srbima na okup (naravno bez SDS, ali se to ne govori). Vjerujem da u Distriktu SNDS ima manje otpora nego na entiteskom nivou, nezadovoljstvo je, čini se, manje i teško je zamisliti da se SNSD može bilo kakvim kombinacijama zaobići.

Narod i pravda i Damir Bulčević

Osim Kadrića( SDA) i Milića( SNSD) nastupe su imali i Narod i Pravda i lokalna koalicija SPD i Naša stranka. Ovaj prvi istup koalicije Narod i Pravda i njenog nositelja Damira Bulčevica u Brčkom je posebno razočaravajući. Damir Bulčević pokušava već neko vrijeme da se predstavi za nadu i nosioca neke nove bošnjačke politike u Distriktu. Za nešto tako ovaj, u svakom pogledu, mali švercer brčanske političke scene nema nikakve pretpostavke.
U ličnom sukobu sa Kadrićem koji traje od njegovog napuštanja mjesta koordinatora Vlade ovaj mlakonja čitavo vrijeme kalkuliše, računa, mjeri, kradomice se Kadriću dodvorava, sve u nadi da će povratiti njegovu milost i vratiti se. Ne može se od g… pita napraviti, kaže naš narod.

Za rušenje Kadrića i SDA moraš imati ličnu harizmu koju sitni Brezopoljac nema, i jasnu političku viziju koja nije ponavljanje Esinog socrealizma u zelenom.

Šta se u Distriktu Brčko treba mijenjati, mogao je i trebao Bulčević ali i svako ko hoće da ponudi ozbiljnu alternativu sadašnjem stanju, čuti na gore spomenutom okruglom skupu “Distrikt Brčko 20 godina poslije”. Tamo predloženi zaključci tačno lociraju najvažnije geopolitičke i političke probleme u Distriktu BIH. Njihovo rješenje traži, “temeljno novu politiku” o kojoj govori i mali „švercer“ i kalkulant Bulčević, ponavljajući kao papagaj ovaj slogan kampanje Naroda i Pravde.

Ali za one koji počinju iz ništa, riječ je njihova prva legitimacija i ona ne smije biti kopija govora postojeće vlasti. Onaj ko hoće da mijenja, mora najprije vratiti riječi uvjerljivost ličnim primjerom. Šef Konaković je na pomenutom skupu između ostalog rekao: „ kandidati Naroda i Pravde kreću u borbu u kojoj ne očekuju ništa za sopstvenu korist već ispred svega stavljaju narod.“

Kako je ovo shvatio mali Bulčević? Svako ozbiljno suprotstavljanje SDA- u u Distriktu moralo je početi od stvaranja široke koalicije na bazi jasno definisanih ciljeva i prioriteta. Koaliciju sa SPD-om i NS Bulčević je torpedirao i odlučio da nastupi samostalno. Razlog? Njegov uslov je bio ultimativan: on mora biti nosilac liste, broj 1. Ako nije, onda ništa od toga! Sindrom malog igrača. Velike riječi, male mogućnosti.

Umjesto ozbiljnih političkih subjekata, mali kalkulant iz BP se odlučio da u bitku za temeljno novu politiku krene sa metuzalem Mirsadom Đapom, vječnim političkim mrtvacem. To su Bulčevićeve nove snage! Dva politička šepavca i gubitnika se nadaju da će uz pomoć ličnih glasova onog drugog nekako uvući u parlament. Plata je dobra.

Sličanu kalkulaciju imalo je u prošlom mandatu npr. Drapić, ali njemu je u njedra duvala nepotrošena Komšićeva popularnost. Konaković ipak nije Komšić. Na tu vrstu pomoći Bulčević ne može računati. Lako se može desiti da, ne samo da neće biti gradonačelnik, već da uopšte ne pređe izborni prag. A ako kojim slučajem i prođe, bit će prvi koji će poljubiti ruku kralju Georgu Prvom alijas Đorđe Kojić. Živi bili pa vidjeli! Jer Bulčević je glavni glasnogovornik teze da Kojić i Domić, ne Bošnjaci, odlučuju ko još može ući u vlast.

 

Kašmir Ribić

 

 

 

 

Izdvojeno