bdf.brcko@gmail.com

Predstavljen Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu

Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Davor Šolaja danas je na konferenciji za medije predstavio Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu koja ima za cilj da poboljša kvalitet života u Distriktu.

On je izjavio da Strategija sadrži sve elemente koje jedan grad treba da ima kako bi se razvijao u narednom periodu.

„Cilj nam je da put kretanja Distrikta u narednom periodu bude što kvalitetniji. Da bismo imali taj kvalitet potrebno je da i naši, građani Distrikta daju svoj doprinos kako bi dobili što kvalitetniju Strategiju. Hoćemo da čujemo dodatno i glas građana kako bi nam dali smjernice koje smo propustili i što više podataka prikupimo, dobit ćemo kvalitetniju Strategiju. Također, Strategija će nam biti vodilja daljnjeg kreiranja budžeta i sve ono što bude bilo u Strategiji trebalo bi da se nalazi i u knjizi budžeta. Pokušali smo da obuhvatimo sve segmente življenja od privrednog i poljoprivrednog sektora, turizma, socijalnog unapređenja do ruralnog razvoja, a akcenat je stavljen i na poboljšanje obrazovanja, odnosno sve ono što jedan grad treba da ima kako bi se kretao ka poboljšanju života“, kazao je Šolaja.

On je istakao da Strategija od preko 200 stranica pored strateških ciljeva sadrži i određene prioritete.

„Neki od prioriteta su razvoj preduzetništva, tj. razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj i poljoprivrednog, ali i ruralnog dijela, poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog sistema kao i uvođenje informatizacije zdravstvenog centra što će sigurno doprinijeti boljem razvoju usluge građanima“, istakao je Šolaja.

Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu rađen je u saradnji s Odjeljenjem za privredu, sport i kulturu i partnerima UNDP i Republika Švicarska.

Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu možete preuzeti na ovom linku http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=19bde229-3182-4839-968b-ebe2ccfde92e&langTag=bs.

Građani svoje eventualne primjedbe i sugestije mogu dostaviti najkasnije do 21. 11. 2020. godine, lično u zgradu Vlade Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1, šalter broj 6 ili 7, putem pošte na adresu: Vlada Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1 ili na e-mail Oliveru Gušiću, predsjedniku Odbora za razvoj, operativnog tijela za provođenje procesa izrade i provedbe Strategije razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine, oliver.gusic@bdcentral.net i Almiri Čolaković, zamjenici predsjednika Odbora almira.colakovic@bdcentral.net.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno