bdf.brcko@gmail.com

U Brčko stigao „pravni ponedjeljak“: NAŠE JOŠ NISU UFATILI, A NE ZNA SE KA'ĆE

Oni znaju da kradu a da ih ne ufatu! – često je citirana Šojićeva ljubomorna opaska na lopovsku vještinu njegovih političkih rivala koja ga je tjerala da uđe u neželjenu ali unosnu koaliciju sa takvima.

-A kako da ih „ufatu“ kad su i oni (dakle, organi nadležni za „fatanje“) u talu s njima – dugo je bio ustaljeni čaršijski odgovor na tu Šojićevu opasku u Brčko Distriktu BiH. Inače, poznato je da ova lokalna zajednica već godinama drži čelno mjesto u ozbiljnim nezavisnim istraživanjima i izvještajima o kriminalu i korupciji u izvedbi ili pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, a sve uz „sasluženje“ odbrambenih institucija „pravne države“.

Ne čudi zbog toga što su vijesti o nedavnom hapšenju nekoliko „tisućuljetnih“ brčanskih poslanika i drugih zvaničnika zbog muljaža oko biračkog tijela iz inostranstva izazvale nevjericu, a potom i pošalice među starijim građanima: „Izgleda stig'o Čengićev ponedjeljak!“ Za mlađe čitaoce pojašnjenje – Muhamed Čengić je bio potpredsjednik predratne Vlade BiH (pljačkaške kao i sve kasnije i na svim nivoima) koji se „proslavio“ tragikomičnom najavom uoči jednog vikenda: „U ponedjeljak stiže pravna država!“

Naravno, svi već odavno znaju da je u ovoj sredini ključno žarište svih mogućih i nemogućih nezakonitosti tobožnje zakonodavno tijelo – Skupština Brčko distrikta čiji, manje-više, vječni poslanici kupuju glasove brčanske sirotinje bilo preko enormno visokih grantova koje dodjeljuju „svojim“ muljatorskim udruženjima ili pak preko još viših – podsticajnih grantova sopstvenim firmama.

I naravno, niko ne vjeruje da su ova hapšenja znak da su se u Brčkom iz dubokog i skupo naplaćenog sna sami od sebe odjednom trgli „vitezovi“ pravne države. A pošto je opšte poznato da su se „fabrikovanjem“ glasača bavile razne sredine, sve nacije (čije čelne klike kriminalno „bratstvo i jedinstvo“ njeguju kao „zjenicu oka svog“), te mnoge stranke i pojedinci u BiH – a opet nigdje osim Distrikta nije bilo hapšenja – nameće se čvrst zaključak: Nije ovo sigurno napravila SIPA i druge državne službe!

Jedino moguće objašnjenje je da su se dokoni brčanski organi umiješali u svoj posao na neki „išaret“ prvog zamjenika Visokog predstavnika i supervizora za Brčko, Majkla Skanlana. Jer nikoga drugog se ti „čuvari kriminala“ ne plaše. Poznato je da je Skanlan u vezi sa kriminalom i ranije upućivao ozbiljna upozorenja rukovodstvu Distrikta, naročito potencirajući mahinacije poslanika sa grantovima za vječne mandate.

Sada je izgleda malo „otkravio“ zamrznutu superviziju i sa riječi prešao na djela, što je dovelo da brčanski silnici nakon više godina konačno zadrhte od straha, i da se zapitaju: Šta ako Skanlan bude navraćao češće s tim svojim „ponedjeljkom“, jer „sve je truhlo u državi Brčko“!

A ogorčeni i obeznađeni građani su pomenute događaje dočekali kao dašak nade da će i brčanskoj „sili i nepravdi“ jednom doći kraj, pa u Šojić-Đekna miksu dobacuju brčanskim političarima: „Naše još nisu ufatili, a ne zna se ka'će!“

Piše: Nihad Huskić

 

 

Izdvojeno