bdf.brcko@gmail.com

KAKVA LAKRDIJA: BRČANSKA VLAST U BORBI PROTIV KORUPCIJE

Prošlo je više od dvije godine kako je usvojen i na snagu stupio Zakon o kancelariji za prevenciju i aktivnostima na sprečavanju korupcije Brčko Distrikta(juli 2018). Ovim zakonom bilo je predviđeno da se prvim narednim Budžetom za 2019. ili rebalansom Budžeta za 2018. godinu omoguće finansijski uvjeti za rada Kancelarije, a prije toga izabere vršilac dužnosti direktora koji će stvoriti pretpostavke za početak rada.

Ništa se od toga nije desilo. Zakon je na snazi a vlast u Brčko Distriktu BiH neće i ne želi da ga provodi. Reklo bi se, hoće im se, može im se.

Da stvari budu još gore, u pripremi su i novi propisi, kao što je Zakon o sukobu interesa, koji „trpaju“ nove nadležnosti ovoj Kancelariji a ona zapravo i ne postoji. I ovaj zakon, kada se donese, neće se moći primjenjivati. Prava lakrdija.

Ključno pitanje, s tim u vezi, je kako zakonodavna i izvršna vlast mogu da ne primjenjuju donijete zakone a da nema nikakvih sankcija? Da li Statut Brčko Distrikta BiH posjeduje instrumente koji prepoznaju i otklanjaju ovakvu vrstu pravne anarhije nad sistemom koji pretpostavlja zakonitost i red? Imaju li, ili trebaju li da imaju u svemu ovome ulogu i pravosudni organi u smislu upozoravanja ili sankcionisanja ovakvog ponašanja. Ili, jednostavno, Vlast u Brčko Distriktu BiH može sve što hoće! Strašno, gdje mi živimo.

 

 

A.U.

Izdvojeno