bdf.brcko@gmail.com

Otvorena izložba skulptura akademskog vajara Seada Ekmečića u Brčkom: Fontana “Mladost” dobila “stalno mjesto boravka”

Izložba skulptura i crteža akademskog vajara Seada Ekmečića otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji u Brčkom gdje će je posjetioci moći da pogledaju u narednih 15 dana.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba organizovana povodom premiještanja fontane “Mladosti”, zaštitnog znaka Brčkog, čiji je autor Ekmečić.
Predsjednik Legata Ekmečić u Brčkom Sela Tecilazić istakla je da je jedno malo umjetničko djelo pokrenulo sve građane Brčkog da podrže inicijativu Brčaka Alosmana Ahmetovića o premiještanju fontane, koju je pokrenuo prije 15 godina.

– To je pobjeda grada i građanske opcije nad politikama, potreba ljudi za onim izgubljenim vrijednostima koje su u ovom ratu stradale, a to su vrijednosti ljepote, suživota i nečega što nije politička poruka – rekla je Tecilazićeva.

Fontanu mladosti akademski vajar iz Brčkog Sead Ekmečić napravio je 1963. godine, a simbolizuje povezanost čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

Fontana je više puta premiještana sa centralnog mjesta na Trgu mladih, da bi konačno, ove godine, bila postavljena na svoju stalnu lokaciju u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

Da se fonatana nalazi na sadašnjoj lokaciji i da bude okrenuta prema rijeci Savi bila je i želja njenog autora Seada Ekmečića.

 

Izvor: glassrpske.com

Izdvojeno