bdf.brcko@gmail.com

Protest sportskih radnika u Brčko Distriktu: Krajnje je vrijeme da se čuju problemi sportista

Predstavnici sportskih klubova u Brčkom okupili su se danas ispred Doma kulture kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što im za njihov rad u ovoj godini nije isplaćena ni jedna marka iz budžeta Distrikta, iako je kalendarska godina pri kraju.

Ispred sportskih radnika, novinarima se obratio Dalibor Šarenac, dugogodišnji sportski radnik koji kaže da je danas, nakon 20 godina distrikta, sport u distriktu u ogromnim problemima.

„Iako je Budžet distrikta usvojen u martu, isplate za ovu godinu sportskim udruženjima još nisu došle na red, dosadašnja sredstva smo pravdali i nije nam jasno zbog čega nam još uvijek nisu doznačena sredstva“, kaže Šarenac.

Prema njegovim riječima, takmičarska sezona uveliko traje, svojim novcem finansiraju klubove, a od Vlade distrikta za sada nemaju ništa.

„Ukoliko to ne budemo riješili, klubovi će biti primorani da obustave takmičenja u svim sportovima u Brčko distriktu“, pojasnio je Šarenac.

Okupljeni sportski radnici, ovom prilikom, su uputili zahtjev Vladi distrikta da u narednih sedam dana primi delegaciju sportista kako bi se ovaj problem riješio na obostrano zadovoljstvo.

„Danas su ovdje predstavnici svih sportskih klubova i predstavnici sve tri nacije jer cjelokupan sport Brčkog je u problemu.“, istakao je Šarenac.

Šemsudin Ahmetbašić, iz košarkaškog kluba „Brčanka“, koja je član Premijer lige, kaže da je nakon dvadeset godina distrikta krajnje vrijeme da se organizuje sastanak sa sportskim radnicima i da se čuju problemi sportista.

„Mi predstavljamo našu lokalnu zajednicu na vrhunskom nivou i ovo nije ničiji privatni klub da se ovako maćehinski ponaša prema sportu. Smatram da je sastanak na kojem bi iznijeli naše probleme hitan i da je vrijeme da struka počne da se pita zbog onog šta se dešava u sportu“, rekao je Ahmetbašić.

Na trvdnje da su neki klubovi bliski vlasti dobili sredstva, Ahmetbašić kaže da je to vjerovatno tačno. On izražava nadu da će se, u narednom periodu, poštovati sportski kriterijumi u Brčkom u kojima se zna ko je koji rang, a ne ko je politički podoban.

Ognjen Hercegovac, ispred Rukometnog kluba „Lokomotiva“ koji se takmiči u premijer ligi BiH i prvi su na tabeli kaže da, ukoliko se ovako nastavi, neće imati uslova za takmičenje i sav dosadašnji naporan rad će biti uzaludan.

„U pitanju je profesionalni sport i novac nam je potreban za takmičenje jer mnogi ljudi se ovim bave profesionalno i žive ot toga“, Hercegovac.

Sportski radnici poručuju nadležnim u vlasti da, ukoliko pod hitno ne dobiju sredstva, biće prinuđeni obustaviti svoj rad.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno