bdf.brcko@gmail.com

Policija Brčko distrikta BiH obilježava 18. oktobar Evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima

Imajući u vidu da je Evropska komisija 2007. godine 18. oktobar proglasila Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima, Međunarodna organizacija za migracije između ostalog raspolaže podacima koji pokazuju da su veliki broj žrtava trgovine ljudima djeca, dok jedan broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima potiču iz Bosne i Hercegovine.

Najčešći razlozi trgovine ljudima su: prisilni rad, prosjačenje, lažno usvajanje, lažni i prisilni brakovi, trgovina ljudskim organima, pronografija, prisilna prostitucija i slično, a najugroženija kategorija su djeca i djevojke, ali i radno sposobni muškarci zbog eksploatacije.
Imajući u vidu navedeno, Policija Brčko distrikta BiH javnosti želi ukazati na fenomen trgovine ljudima kroz podizanje svijesti građana u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima. Tim povodom, na Trgu Mladih će dana 19. 10. 2020. godine u 11 sati biti postavljen štand Policije Brčko distrikta BiH na kojem će građanima biti dijeljen promotivni materijal koji ukazuje na ovaj problem, a podršku ovoj aktivnosti pružiće Koordinaciono tijelo za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe Policiji Brčko distrikta BiH pozivom na brojeve telefona: 122 ili 049/233-200.

Pozivamo predstavnike medijskih kuća da isprate ove aktivnosti Policije.

 

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Izdvojeno